Éves mélypontra lökte Szíjjártó a forintot

2010.06.04. 13:14 Módosítva: 2010.06.04. 16:19
Pénteken Szíjjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője folytatta a Fidesz-politikusok forint elleni kommunikációs akcióját. Sajtótájékoztatóján azt mondta, nem túlzás államcsődről beszélni, ami elég volt a befektetőknek, hogy meneküljenek a forinttól, ami éves mélypontra került. Az OTP is zuhan, kereskedését fél kettő körül tíz százalékos zuhanás miatt felfüggesztették. Úgy tűnik, mintha Magyarország azzal próbálkozna, hogy a befektetők fókuszába helyezze magát, mint a következő államcsőd előtt álló ország.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Az euró 285 forint fölé, a svájci frank 206 forint közelébe, az amerikai dollár 235 forint fölé drágult pénteken egy óra körül, fél háromra a gyors gyengülés már 289 forint fölé, 290 forint közelébe lökte az euró, 239 fölé a dollár árát.  A Concorde befektetési tanácsadóinak egyik twittjében az olvasható: " totál magyar para van". Néhány perccel később az jelent meg, hogy "Londonban döntöttek: sell", vagyis eladni.

Jó ebédhez éves mélypont

Az euró ára negyed kettőkor már 287 forint környékén volt, ami egyéves mélypontot jelent. A frank ekkor 206, a dollár 237 forintnál járt, vagyis negyedóra alatt 1-2 forintot esett az árfolyam. Fél kettőkor már 288 forint közelében volt az euró, és 238 forint fölött volt a dollár, majd kettőkor át is lépték ezeket a szinteket. A magyar államcsőd valószínűségét jelző államadósság-törlesztési kockázat árazása éves csúcsra emelkedett.

A forint újabb gyengülését és a csődkockázat növekedését Szíjjártó Péter, a Fidesz-elnök szóvivője váltotta ki, aki sajtótájékoztatóján azt mondta, nem túlzás államcsődről beszélni. A Bloombergen olvasható tudósítás a magyar politikus szavait idézve a magyar gazdaság siralmas állapotáról (grave situation) ír, és arról, hogy Szíjjártó szerint az előző kormány manipulálta a tényeket és adatokat.

Siralmas helyzet

Orbán Viktor szóvivője csütörtök este még a köztévében azt mondta, szerint a magyar gazdaság siralmas helyzetben van, de nem hajtanak végre megszorításokat és nem vonják vissza az adócsökkentéseket sem. Már ez is épp elég volt a piacoknak; különösen azután, hogy csütörtökön José Manuel Barrosso azt mondta, Brüsszel nem járul hozzá a deficit érdemi növekedéséhez.

 

Szíjjártó – aki a köztévében azt is mondta: "túlzás lenne azt állítani, hogy a politikusok bejelentésének köze lenne a piaci pánikhoz" – pénteken épp akkor szólalt meg, amikor a forint elkezdett visszaerősödni abból a mélységből, ahová tegnap Kósa Lajos és Varga Mihály bejelentései lökték (a Fidesz-kommunikáció forintra gyakorolt káros hatásáról és annak hátteréről itt olvashat bővebben).

Nagyobbat esünk, mint bárki

Délelőtt tíz körül a dollár árfolyama még 230 forint alatt volt, az euró 280, a frank 200 forint alatt is járt. Ez azt jelenti, hogy nem egészen négy óra alatt 6-8 forinttal értékelődött le a pénzünk a vezető devizákhoz képest. a forint gyengülése elvált az uniós valutáktól: míg a forint csaknem 2 százalékot esett az euróval szemben, a zloty gyengülése csak 0,79 százalékos, a cseh koronáé mindössze 0,09 százalékos.

Időben egybe esett a forint eladási, azaz árfolyamgyengülési hulláma azzal, hogy a Reuters nemzetközi hírügynökség anyagaiban megjelent Szíjjártó Péter nyilatkozata - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél. A helyzet azért is lehet veszélyes, mert most mi is alakíthatjuk a globális folyamatokat: a befektetők minden kockázati tényezőre harapnak, és vigyáznunk kell arra, hogy az eurózóna illetve Athén válsága utána ne Magyarország kerüljön a fókuszukba.

Nehéz okokat találni

A mostani nyilatkozatok pedig erre terelik a dolgot, a Cashline vezető elemzője szerint nehéz okokat találni a Fidesz kommunikációjára. Egyfelől ugyan igaz az, hogy miközben az elmúlt évben a globális válságkezelés délibábokra épült, és valójában a fejlett világ országainak 60-70 százaléka olyan államadóssággal küzd, melyeknél csak hangulat, nézőpont kérdése az államcsődkockázat felvetése. De az ilyen hangulatot egyik országnak sem érdeke maga ellen kihívnia.

Más szempontból is nehezen magyarázható a Fidesz kommunikációja: ha arról szól, hogy most kell a befektetőknek és az állampolgároknak beadni a fekete levest, a lehető legrosszabb színben feltüntetni az ország helyzetét, felkészítve mindenkit megszorításokra vagy arra, hogy innen már csak jobb jöhet, akkor kétélű a fegyver. Egy kedvező globális hangulatban akár két nap alatt vissza is térhetnek az árfolyamok, de a bizonytalan hangulatban akár százszorosan verhetik el rajtunk.

Márpedig most, ha az elmúlt napokban-hetekben kedvezőnek is tűnt a piaci környezet, valójában óriási a bizonytalanság, még nagyon rövidtávon sem lehet kalkulálni. A gyenge forintnak pedig óriási kockázatai vannak, a magas devizahitelállomány miatt rendszerszintű veszélyt jelentene egy durvább gyengülés, illetve a Brüsszel által most láthatóan megkövetelt szigorú fiskális politika folytatását is nehezíti, drágítja az államháztartás finanszírozását.

Életveszélyes és értelmetlen

Forián Szabó Gergely szerint a kormánypárti politikusok nyilatkozataiból egyértelműen látszik, hogy nem törődnek a piaci reakciókkal. A piac bizalmát elveszteni azonban sokkal könnyebb, mint visszanyerni. Valószínűleg utólag majd kiderül, hogy az államcsőd víziója csak retorikai fogásnak indult és a megtalált „csontvázak” többsége is nagyrészt ismert volt a szakmai közvélemény előtt, de addigra már késő lehet.

Forián Szabó szerint a görög helyzettel példálózni életveszélyes és értelmetlen, hiszen a két ország között egyelőre komoly különbségek vannak. Amennyiben a drámai kép mellé nem társul azonnali és józan gazdaságpolitikai megoldási javaslat, akkor beláthatatlan következményei lehetnek a riogatásnak.

Elszabadult a frank

A hazai devizahitelesek többségét kitevő frankhiteleseket még inkább aggaszthatja, hogy a svájci frank árfolyama a nemzetközi piacokon is száguldani kezdett, tehát nemcsak a forinthoz képest erősödik az alpesi pénz. Az euróval szemben a frank már a történelmi csúcsot jelenti 1,39-es szinten van – írja a Portfolio.hu.

A bejelentés az OTP árfolyamát is a mélybe lökte: a bankpapírokkl való kereskedést tíz százalékos esés miatt a tőzsdén felfüggesztették 4895 forinton. Az OTP napi minimálára utoljára tavaly novemberben volt 5000 forint alatt, a ma elért 4910 forintnál olcsóbban utoljára tavaly októberben lehetett a május elején még 7100 forintnál drágább bankpapírral kereskedni.

Szabadesésben az OTP

A felfüggesztés lejárta után tovább esett az OTP árfolyama, már 13 százalékos mínuszban jár a papír. Alig néhány percet kellett várni és az OTP elérte napi minimumát, a mínusz 15 százalékot. Ennél nagyobbat ugyenis nem eshet egy nap a részvényárfolyam. Az OTP tehát 4624 forintig zuhant, igaz, innen visszatért 4800 forint fölé. Napi mélypontja így is csaknem egyéves rekordot jelent, legutóbb tavaly augusztus elején járt 4700 forint alatt az árfolyama.

A tőzsdén szinte minden más papír is esett kora délután – csak hat részvény drágul, de ezek összforgalma a 35 millió forintot sem éri el –, a részvényindex csaknem 900 pontos, nagyjából 4 százalékos mínuszba került nem sokkal negyed kettő után. A Richter és az MTelekom 2 százalék körül, a Mol több mint 3 százalékot esett délutáni fél kettőig.

A kereskedés nagyon intenzív: fél négy előtt nem sokkal 71,7 milliárd forint volt a kötésérték, ebből 58,8 milliárdot az OTP forgalma tett ki. Az OTP-nek eddig egyetlen ennél forgalmasabb napja volt, 2006. október 19-én 130 milliárdos volt a forgalma.  • Hírek
  • Hírek