Az EU szerint nincs magyar államcsőd

2010.06.05. 12:18
Elutasította az esetleges magyar államcsődről szóló kijelentéseket szombaton Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa, s kijelentette, hogy megkezdődött a magyar gazdaság talpraállása.

A fejlődő és feltörekvő országokat tömörítő G20 csoportnak a dél-koreai Buszanban megtartott kétnapos értekezlete után újságíróknak nyilatkozva Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa azt mondta, hogy Magyarország komoly haladást ért el pénzügyei konszolidálásában az utóbbi néhány évben.

"A magyar gazdaság az újjáéledés útján halad, és ez év első negyedében már megmutatta ereje első jeleit. Ezért Magyarország pénzügyi, vagy az adósságok okozta csődjéről beszélni nagy túlzás" - fogalmazott Olli Rehn.

Az EU-elnökséget betöltő Spanyolország gazdasági minisztere, Elena Salgado szerint az EU és a Nemzetközi Valutaalap közös bizottságának kellene eldöntenie, hogy az aggodalmak megalapozottak-e, és milyen mértéket ölthet a magyar pénzügyi hiány, de arról nem tett említést, hogy várható-e a közeljövőben egy ilyen bizottság felállítása.

Kétségtelen, hogy a magyar kormány nagyon bátor intézkedéseket tett a pénzügyi hiány mérséklése érdekében, és azt hiszem, a továbbiakban is ezt teszi - mondta a miniszter.