Varga ma mutatja meg a csontvázakat

2010.06.05. 09:42
Szombaton délelőtt teszi közzé a gazdasági tényfeltáró bizottság a részjelentését. A jelentéstől sokat vár a piac, végre kiderül ugyanis, hogy retorikai fogás volt-e a Fidesz részéről, vagy valódi veszélyre hívta fel a figyelmet, amikor államcsőd közeli helyzetről beszélt.

Szombaton délelőtt ismerteti Varga Mihály államtitkár, a bizottság vezetője a részjelentést.  A Fidesz azt mondja, a gazdasági tényfeltáró bizottság a költségvetés, az államháztartás, és az ország valóságos
pénzügyi helyzetét tárta fel.

A jelentés mindenképpen vízválasztó, az új kormány ugyanis korábban ennek eredményeitől tette függővé gazdaságpolitikájának részletesebb ismertetését.

Csütörtökön Kósa Lajos fideszes képviselő bejelentésére, miszerint az ország államcsőd közeli helyzetben van, zuhanni kezdett a forint és a tőzsde. Elemzők úgy vélték, a Fidesz retorikai csak céllal fest sötétebb képet a gazdaság helyzetéről, ugyanakkor ha nem társít azonnal megoldási javaslatot a drámai kép mellé, az irányítás könnyen kicsúszhat a kezéből, és nem tudja majd megnyugtatni a piacot.

Varga Mihály pénteken, azt követően, hogy átvette Sólyom László
köztársasági elnöktől a kinevezési okiratát, újságíróknak azt mondta:
amikor a gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése elkészül és erről a
testület beszámol a kormánynak, akkor a kabinet azonnal döntéseket fog
hozni.