Egykulcsos, 16 százalékos szja-ban gondolkodik a Fidesz

2010.06.06. 20:03
A kormány a mérlegelendő lehetőségek között fontolgatja az egykulcsos, 16 százalék körüli személyijövedelem-adó (szja) bevezetésének lehetőségét - mondta a miniszterelnök szóvivője vasárnap Lovasberényben.

A rendkívüli kormányülés második napján tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter elmondta: a kormány három nagy kérdéskörről tárgyal, közöttük szerepel a gazdaság talpra állítását szolgáló gazdasági akcióterv kidolgozása és elfogadása, amelyet a nemzetgazdasági miniszter terjeszt a kabinet elé.

A miniszterelnök szóvivője újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az adócsökkentés a kormány által kijelölt egyik fő irány.

"A kormány előtt levő és mérlegelendő variációk közül az egyik egy egykulcsos, 16 százalékos mértékű személyi jövedelemadó rendszer. Amikor a kormány ezt elemzi, azt is vizsgálat alá veszi, hogy a családi elemek miként tudnak, vagy tudnának abban megjelenni". Az átalakítás és a bevezetés időpontja is "a mérlegelendő szempontok között van" - mondta a szóvivő.

További kérdésre válaszolva hozzátette: nem kívánnak részt venni abban az össznépi találgatásban, hogy mennyivel tér el a valós, esetleges államháztartási hiányérték és a törvényben, a kormány által rögzített hiányérték. "A kormány annak érdekében tesz meg mindent, hogy tartsa az eredeti célt" - hangsúlyozta.

Mint mondta, a kabinet a gazdasági akcióterv megalkotásánál figyelembe veszi a Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság jelentését.