A benzin is drágul a rémhírek miatt

2010.06.07. 13:07
Szerdán 4 forinttal emeli a Mol a benzin nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolaj ára ugyancsak 4 forinttal kúszik feljebb. Bár a dollárban mért tőzsdei üzemanyagárak is nőttek, a drágulás nagyobb részben a forint gyengülésének köszönhető.

Az autósok nagyjából 4-4 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 324,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 306,9 forintért adja majd.

A benzint átlagosan 341-342, a gázolajat pedig 323-324 forint környékén tankolhatjuk literenként, de az egyes kutak árai között 10-15 forint eltérés is lehet.

Az üzemanyagok dollárban mérve is drágultak valamelyest a tőzsdén, amire a forint gyengülése még rátett egy jó nagy lapáttal. Az utolsó árdöntés bázisához képest a pénteki zárásig a benzin 4,5, a gázolaj pedig 2,6 százalékot drágult dollárban mérve. A forint azonban akkorát gyengült a Fidesz bejelentései kapcsán, hogy ugyanezen a bázison forintban mérve a benzin 12, a gázolaj pedig 10 százalékot drágult.

A versenyhivatal május 12-én jelentette be: eljárást indított a Mollal szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. A GVH azt gyanítja hogy a Mol 2006 óta a piaci helyzetét kihasználva indokolatlanul emelte árait. A benzin ára idén már valóban többször is történelmi csúcsra emelkedett, ám ezt jórészt az év eleji adóváltozások, illetve a forint gyengülése okozták.