Mi állíthatja meg a zuhanást?

2010.06.07. 08:35
Május eleje óta 32 százalékot esett az OTP, ebből 16 százalékot csütörtök délelőttől a pénteki zárásig - a két ominózus nyilatkozat hatására - teljesített a magyar piac húzópapírja.

A már amúgy is hetek óta romló piaci környezetbe érkeztek olyan kommentek, amelyeknek nagyon kedvezőtlen volt a fogadtatása. Mintha olajjal próbálnánk tüzet oltani - fogalmazott Pintér András, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. A világban amúgy is központi kérdés az eladósodottság, az adósságpálya fenntarthatósága, ebben a környezetben magyar részről jött egy híráram, amely pont ezt a területet célozza – írja a Napi Gazdaság.

A pénteki esés már pánikkategória volt, a Lehman bedőlését követő időszakban lehetett utoljára ilyet látni. Az OTP duplán hátrányos helyzetű: egyrészt "proxija", leképezője a régiónak, emellett romlik a magyar makrohelyzet, továbbá a devizahitelesek helyzete, gyengül a forint, ami az OTP fundamentumaira is hat.

Az utóbbi azonban most kevesebb szerepet kapott, inkább az ijedség vezérelte az eladókat, akik túlnyomó részben külföldiek voltak. A többi papíron látszik, hogy az esés szélesebb bázisúvá vált, emellett a régióban is továbbgyűrűzött: az Erste és a Raiffeisen árfolyama is 9 százalékot esett pénteken, ami mutatja, hogy a régiós kitettség nem volt jó ómen.

Pintér szerint nagyon rövid időn belül elő kell állni olyan kommunikációval, ami ezen a hiperszenzitív területen megnyugvást okoz és a hiány csökkentésére, az államadósság kordában tartására vonatkozik, különben hamar kialakul egy komoly, nagyon drasztikus lejtmenet a magyar eszközökben.

Már volt egy olyan hétvége, amely után 15 százalékos emelkedésre ébredtünk - emlékeztetett az alapkezelő. Ugyanakkor ha az említett nagyon határozott konkrét állásfoglalások megérkeznek is, a külföldi piacok rövid távú eső trendben vannak, így könnyedén kialakulhat egy olyan környezet, amelyben minden pozitív próbálkozás kudarcra van ítélve.

Péntek délután a CNBC-n Magyarország és a hitelválság felirat villogott, és arról beszélgettek a szakértők, hogy el vannak-e csalva a hiányról szóló számok (mint annak idején a görögöknél) - mondta Nyári Zsolt, a KBC üzletkötője. Azt lehet mondani, túl jól sikerült a kísérlet: a választóknak szánt üzenet eljutott New Yorkig is. S hogy mit tehet ebben a volatilis időszakban egy befektető? Alapvetően jobb ebből kimaradni, mert az ember csak megégetheti magát. Nem lehet jól meglovagolni ezeket a mozgásokat, hiszen az ingadozások olyan nagyok, hogy a stopokat kiütik.

A pénteki forgalom óriási, 88 milliárd forintnyi volt, és főleg külföldi eladók voltak. Minden vevőt kitömtek és ezek a sebek nem tudnak hamar begyógyulni.

Egy kivétellel, ha közel azonos forgalommal ez a nagy esés hamar, teljesen letörlődik. Ezalatt 50-70 milliárdos OTP-forgalmat kell érteni. Az ebből a szempontból mindegy, hogy azok veszik vissza, akik csütörtök-pénteken kiszálltak vagy jönnek újak. Ha ez nem történik meg, akkor olyan ellenállások képződnek, amelyek hetek-hónapok alatt oldódhatnak csak fel. Ha hétfőn nem megyünk fölé, akkor már a 4900 forint is ilyen lesz az OTP-nél - mondta az üzletkötő.

Az OTP fundamentumai ettől még nem sérülnek, a magasabb kamatkörnyezetben nőnek a marzsok, ha nem lesz nagy bankadó, akkor jelenleg a fundamentumoknak megfelelő az árazása - az üzletkötő szerint. Ami innentől lefelé van, az már diszkontár. Nyári szerint ezért 4400-tól lefelé már lehet vételekkel próbálkozni. Mert ha valahol kifeneklik a mozgás és a 4800-5300 közötti sávból kitisztulnak az eladók, akkor 6000-7000-es szintig is föl tud kapaszkodni a bankpapír.

A másik, amit figyelni kell, az a forint: technikailag 288-292 között van egy megállás, aztán ha tovább gyengülne az árfolyam, akkor csak 302-nél található erős támasz.