Visszatért az utazókedv

2010.06.07. 09:53
A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma is emelkedett - közölte a KSH hétfőn. A 2008-as, válság előtti szinttől azonban még így is messze vagyunk.

Nőtt a vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken. Az év első három hónapjában a vendégéjszakák száma 5, a vendégek száma 4  százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a szálláshelyek árbevétele ugyanakkor folyó áron fél százalékkal mérséklődött. A KSH közleménye szerint a 2006. évi teljesítményhez viszonyítva még mindig 2 százalékkal, a 2008 azonos időszakinál pedig 7 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom.

Az idén az év első harmadában 758 ezer külföldi vendég 2 026 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt nőtt. A forgalom azonban éppen csak meghaladta a 2006 első négy havit. A KSH szerint a külföldivendég-forgalom értékelésekor figyelembe kell venni az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt európai légtérzár okozta forgalomkiesést is.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 2 százalékkal, Budapesten pedig 4 százalékkal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt.

Január-áprilisban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 37 százalékos volt, 1 százalékponttal magasabb, mint 2009 azonos időszakában, ezen belül az ötcsillagos szállodák 50, a négycsillagos házak pedig 42 százalékos foglaltságot értek el. A legnagyobb kihasználtsági arány, 48 százalékos a gyógyszállodák esetében figyelhető meg, bár kapacitáskihasználtságuk 2 százalékponttal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13.208 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel. A hivatal számításai szerint a szállásdíj bevételek csökkenését a külföldivendég-forgalom tekintetében jelentősen befolyásolta az erősödő forint/euró árfolyam. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány jelentése alapján január-áprilisban a felhasznált üdülési csekkek értéke több mint 1 milliárd forinttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, és meghaladta a 11 milliárd forintot.