Szépen erősödik a forint

2010.06.09. 09:58
Enyhülő kockázatkerüléssel jellemezhető nemzetközi hangulatban követi az térségbeli devizák mozgását a forint. Az eurót szerdán délelőtt fél tízkor 281,13 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 283,10 forint után.

Pénteken még 290 forint közelében, hétfőn délelőtt pedig 288 forint környékén járt az euró. Kedden a kormány gazdasági akciótervének parlamenti ismertetése alatt a forint erősödésnek indult. A délelőtt 285-286 forintos euró jegyzés körül ingadozó forint a kora délutáni órákra a 282 körüli tartományba tolódott át. Szerdára virradóra a nemzetközi kereskedelemben 282,50 forint közvetlen környezetében jegyezték az eurót.

Piaci szakértők szerint a forint a kormány akciótervének ismeretében kikerült a reflektorfényből és visszasorolhatott a térségbeli devizák közé. Így már egyedi hátráltató tényezők nélkül követheti a nemzetközi befektetői hangulat általános alakulása által a feltörekvő, kockázatosabb devizák számára kijelölt irányt.

Szerdán ismét erősödött a világgazdasági fellendülés folytatódásába vetett bizalom a nemzetközi piacokon, amit részben az a hír váltott ki, hogy nem hivatalos kiszivárogtatott adatok szerint Kína exportja májusban 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.

Az euróövezeti pénzügyi stabilitási problémáknak még mindig gazdasági fellendülés-lassító hatást tulajdonítanak a nemzetközi piacokon, de, amint arra a kínai fellendülésből is következtetni lehet, egyre korlátozottabb mértékben.

A kedvező fordulatot vett befektetői hangulatban az európai tőzsdeindexek is erőteljes emelkedéssel nyithattak szerdán, pontot téve a három egymást követő napig tartó veszteséges szakasz végére.

A térségbeli devizák befektetői megítélését szerdán javíthatja a magyar és a cseh első negyedévi GDP-növekedési adat, amely mindkét ország esetében a gazdasági fellendülés megindulására utal, igaz, még mindkét ország növekedési üteme elmarad a lényegesen jobb szlovák és lengyel növekedési ütemtől.

A piacokon szerdán a térségbeli devizák árfolyamának mérsékelt erősödésére számítanak.

A dollárt szerdán délelőtt fél tízkor 234,95 forinton jegyezték 1,1972 dolláros euró jegyzés mellett. Kedden délután a dollár 237,26 forint, az euró 1,1937 dollár volt.

Szerdán az eurót továbbra is jelentős mértékben megterheli az a tény, hogy kedden a svájci frank lendületes erősödéssel történelmi árfolyam rekordot állított be vele szemben, áttörve a nagy jelentőséggel bíró 1,38-as árfolyamküszöböt. Az euró árfolyama azóta is a küszöb alatt ingadozik és a kedden 1,3784 svájci frankon elért árfolyamrekord szerdán 1,3766-ra változott.

A svájci frankot szerdán délelőtt 204,01 forinton jegyezték a kedd délutáni 205,62 forint után, 100 japán jent pedig 256,71 forinton 259,53 forint után.