Visszatér a hatósági energiaár

2010.06.09. 14:04 Módosítva: 2010.06.09. 15:25
Ismét hatósági ára lesz a lakossági és kisfogyasztói energiának akkor, ha a parlament jóváhagyja azt a két törvénymódosító javaslatot, amelyeket Rogán Antal fideszes képviselő nyújtott be szerdán az országgyűlésnek. A politikus a gázellátásról és a villamos energiáról szóló törvényt írná át.

A javaslat szerint az egyetemes szolgáltatók szóban forgó árait újra az illetékes miniszter határozza meg. A törvényjavaslat a parlament honlapján itt olvasható (pdf-formátumban). A javaslat szerint a földgáz- és a villamos energia legmagasabb rendszerhasználati díját is a miniszter állapítja majd meg, mégpedig tételesen, országosan egységes rendszerben.

A kormány a hét végén döntött az energiaszolgáltatás területén bevezetendő ármoratóriumról - emlékeztet a földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvények módosítására beterjesztett javaslat általános indoklása. Az előterjesztésben az olvasható: az ármegállapítással szemben támasztott alkotmányossági követelményekkel összhangban biztosítani kell, hogy az egyetemes szolgáltatás ára a hatékonyan működő engedélyes gazdálkodó szervezetek indokolt működési és tőkeköltsége, és összehasonlító elemzések alapján kerüljön meghatározásra. Lényegesnek mondja az előterjesztő ugyanakkor, hogy az árak megállapítása során a legkisebb költség elvét is érvényre kell juttatni .

E szerint a döntés lehetőséget ad arra, hogy az egyetemes szolgáltatás árát a hatékonyan működő gazdálkodók indokolt működési és tőkeköltsége, illetve összehasonlító elemzések alapján határozzák meg - olvasható az indoklásban.

Ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, az energetikát is felügyelő fejlesztési miniszter, tehát Fellegi Tamás dönthet az áram és a földgáz lakossági és kisfogyasztói áráról. A döntés előkészítéséért változatlanul a Magyar Energiahivatal felel majd.

A magyar árampiac liberalizációja 2003 január 1-jén, a gázpiacé 2004. január 1-jén kezdődött. Az árampiacon a hatósági áras közüzem 2007 végéig, a földgáz-piacon 2009. július 30-ig működött. Azóta a lakosságot, a kisfogyasztókat és átmeneti ideig a közintézményeket az egyetemes szolgáltatók kötelezettsége ellátni, de a fogyasztók szabadon választhatnak a szabadpiac és az egyetemes szolgáltatók között.