Lisztéria baktériumos felvágott került a boltba

2010.06.10. 21:00 Módosítva: 2014.09.29. 14:16
A ZIMBO 73 kilónyi felvágottja szennyeződött lisztéria baktériummal, és került ki a boltokba. A cég szerint a csomagoló gép tisztítása nem volt megfelelő egy karbantartás után, a fővárosi és Pest megyei főállatorvos is elrendelte az üzem teljes felülvizsgálatát.

Ez a cikk évekkel ezelőtt frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lisztéria baktériummal szennyezett a ZIMBO Perbál Kft. által gyártott és az ALDI magyarországi üzleteibe szállított egyik Szeletelt Turista felvágott, tájékoztatott a ZIMBO Perbál Kft. Mindez egy belső rutin ellenőrzés során csütörtökön derült ki. Mintegy 73 kilónyi felvágott került ki az ALDI áruházlánc üzleteibe, az ország egész területére, külföldre viszont nem.

A felvágott lejárati ideje 2010.07.08., tételazonosító száma: 623842. A cég saját hatáskörben visszahívta a terméket a forgalmazó helyekről. Egyben felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vettek a szóban forgó termékből, azt a vásárlás helyére vigyék vissza, az árát a forgalmazó helyben megtéríti.

Az ügyben a cégnél azonnal elrendelt vizsgálat során kiderült, hogy a közelmúltban végrehajtott gépkarbantartás után nem kellő alapossággal végezték el a csomagoló gép tisztítását, fertőtlenítését. Az innen származott szennyeződéssel az érintett felvágott Listeria monocytogenes baktériummal szennyeződött. A cég elrendelte az üzemegység szigorított vizsgálatát és fertőtlenítését.

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos azt mondta, hogy a lisztéra fertőzés miatt a teljes üzem felülvizsgálatát elrendelte. Emlékeztettt arra, hogy a lisztériát okozó baktérium hőkezelés után elpusztul. A kérdéses turista szalámi pedig olyan kezelést kapott, amelynek során az úgy nevezett maghőmérséklet 72 Celsius fok volt. Ezen a hőmérsékleten pedig a lisztéria baktériuma elpusztul.

Ebből arra lehet következtetni - mondta a megyei főállatorvos -, hogy a baktérium a szeletelés során került a felvágottra, vagyis úgynevezett kenődéses szennyeződés történt. A fogyasztók Hajós Ádám szerint nincsenek közvetlen veszélyben, mert csak kis mennyiségű szennyezés történt. Ennek ellenére az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság a szennyezett mintát saját laboratóriumában is megvizsgálja.