Varga: 29 pont, 1,5%-os javulás

2010.06.10. 20:54
Július második felében kezdődhet meg a kormány második akciótervének előkészítése, mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökség vezetője az Inforádió Aréna című műsorában.

Az Orbán Viktor által most bejelentett 29 pontos akcióterv egy része a magyar gazdaság állapotát feltáró bizottság megállapításain alapul - jelentette ki az Inforádióban Varga Mihály, miniszterelnökségi államtitkár.

Az államháztartás helyzetéről azt állapította meg a bizottság, hogy a költségvetés adóbevételei felültervezettek, mert ilyen visszaesésnél nem várható, hogy a vállalkozásokhoz kapcsolódó adókból komolyabb összegek folynának be az államkasszába, és nem hozott elegendő bevételt a regisztrációs adó és az eva sem.

Kiderült az is, hogy több állami cégnek jelentős adósságállománya van. A MÁV 290 milliárddal, a BKV körülbelül 80 milliárddal, a Malév 60 milliárddal tartozik. Ezeket az adósságokat az államnak kell rendeznie - figyelmeztetett Varga Mihály.

Az államtitkár kijelentette, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a 3,8 százalékos hiánycélt tartani tudja, vagy legalábbis minél közelebb maradjon hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta, azzal számolnak, hogy az akcióterv, ha a parlament elfogadja az intézkedéseit, 1-1,5 ponttal javítják az államháztartás helyzetét. Ezután, július elején megkezdik a második intézkedéscsomag előkészítését.