Mexikóban a legjobb adózni

2010.06.17. 14:38 Módosítva: 2010.06.17. 14:40
Mexikó és Kanada jóval alacsonyabb adóelvonást alkalmaz, mint az Egyesült Államok, így próbálja elszipkázni a cégeket szomszédjától. A bejelentett magyar adócsomagban sok buktató van, mondja László Csaba volt pénzügyminiszter.

Mexikó adórendszere a legvonzóbb a cégek számára – ezt mutatja a KPMG adótanácsadó cég felmérése. A tanulmány készítői azt nézték, hogy a társasági nyereséget terhelő adók, valamint az élőmunkára rakódó elvonások hogyan alakulnak az egyes országokban. Ha az Egyesült Államok így képzett mutatószámát száznak vesszük, Mexikóban az adóterhelés csupán 60-at ér el. Figyelemre méltó, hogy az Egyesült Államoknak nemcsak a déli, hanem az északi szomszédja, Kanada is alacsonyabb elvonással igyekszik a cégeket magához csábítani, Kanada a rangsor második helyét kaparintotta meg 64 ponttal – ismertette a felmérés eredményeit László Csaba, a KPMG partnere. A harmadik helyen Hollandia található 76 pontos adóelvonással.

Hollandia kakukktojás, ugyanis Észak-Amerikában messze kisebb az adóelvonás, mint általában Európában, kivéve a németalföldieket. Ezt még jobban megmutatja, ha a városokat állítjuk sorrendbe: az első huszonnégy város között csak amerikai, kanadai, mexikói, holland és két ausztrál város van. London a 25., Berlin csak a 34. legvonzóbb adórendszerrel rendelkezik (122 pontos elvonással), Párizs pedig a 41., de már 187 pont az adóelvonás a francia fővárosban. A legkisebb elvonással a vizsgált városok közül a legutóbbi téli olimpia helyszíne, Vancouver próbálja magához édesgetni a vállalkozásokat.

Magyarországra nem terjedt ki a kutatás, de az adószakember úgy gondolja, hogy az amerikai szintnél magasabb, de az európai országok többségére jellemzőnél alacsonyabb elvonás nálunk.

Az adóterhelés másként alakulhat az iparágak között is. Amelyik iparág tőkeintenzív, ott kicsi az adóelvonás, ahol viszont relatíve sok emberi munkaerőre van szükség a termeléshez, ott magasabb elvonással szembesülnek a cégek. Ez alapvetően két tényező miatt van: az élőmunka-terhelés lényegesen befolyásolja az iparágakra jellemző adóelvonást, másrészt pedig amelyik iparágban a kutatás-fejlesztés fontos eleme a tevékenységnek, ott az összes adóelvonás kisebb szám, mivel a k+f-et általában kedvezményezni szokták az adórendszerben.

A magyar adócsomag veszélyes folyamatokat is elindíthat

Ha valóban jövőre 16 százalékos egykulcsos szja lesz Magyarországon és valóban eltűnik a szuperbruttó adóalap, és nem lesz eddig nem ismertetett, az élőmunkával kapcsolatos adóemelés, akkor a magas keresetűeknél esélyes, hogy cégük csak kisebb béremelést ad nekik jövőre, hiszen önmagában az adóváltozás is jelentősen, akár 10-15 százalékkal megdobhatja a nettó keresetüket – tért rá a nemrég csak körvonalazott magyar adótervekre a volt pénzügyminiszter.

Nagyon kevés cég van Magyarországon, akik képesek legalább egymilliárd forint nyereséget termelni (pontosabban ennyi a társaságiadó-alapjuk), 3-400 ilyen vállalat lehet. Ez azért lényeges, mert azt vetíti előre, gyakorlatilag a teljes kkv-szektort eléri a társaságiadó-szabályokban bejelentett könnyítés. Mint ahogyan az Index megírta, a kedvezményes, 10 százalékos adót már nem csak 50 millió forintos adóalapig, hanem 500 milliósig lehet majd igénybe venni, és az alkalmazás megkötéseit eltörlik, sőt, mindez már idén év közepétől életbe is lép. Nagy azonban a kísértés arra, hogy nagyon sok cég mesterségesen osztódjon – véli László Csaba. Sok cég vezetője elgondolkodhat azon, nem éri-e meg kettészedni a céget két céggé, így például a cég 800 millió forintos nyeresége helyett a két utódcégnél 400-400 milliós profit szerepel a papíron, és az adókönnyítést teljes egészében ki tudják majd használni.

A szakértő úgy vélte, nagyon nehéz dolga lesz a kormánynak, ha már idén 200 milliárd forint pótadót kíván beszedni a pénzügyi szektortól. Ez munkahelyek megszűnéséhez, a hitelezés csökkenéséhez vezethet, és különféle adóalap-csökkentő technikák bevetésére sarkallhatja a bankokat, biztosítókat, alapkezelőket, lízincégeket, a terhet vagy annak egy részét pedig valamilyen úton átháríthatják az ügyfelekre. Ezek után végleg elfelejthetjük, hogy Magyarország a régió pénzügyi központja legyen – fogalmazott.