Sumákol az államháztartási adatokkal az új kormány

2010.06.18. 16:50
A kormány elsumákolta a részletes államháztartási adatok publikálását: a szokásos sajtótájékoztató helyett az államkincstár honlapjára tették fel a májusi mérleget, ráadásul prognózist nem adtak az éves hiány várható lefutására.

Május végén az államháztartási hiánya 736,2 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett 870,3 milliárd forint 84,6 százaléka - derül ki a Magyar Államkincstár honlapjára feltett mérlegadatokból. Mint a Napi Gazdaság írja, a beolvasztott és feldarabolt pénzügyi tárca utódja, a nemzetgazdasági minisztérium megspórolta szokásos havi tájékoztató elkészítését - így a nyers adatokon kívül sem a folyamatokról, sem a várható folyamatokról nem ejt szót a két hete némaságba burkolózó nemzetgazdasági tárca.

Az volt eddig a gyakorlat, hogy minden hónap 5-ig a gyorsjelentést tette közzé a pénzügyminisztérium, és hónap közepéig sajtótájékoztatón számoltak be a múlt havi folyamatokról és kiadták a frissített prognózist. A sajtótájékoztatón az újságírók több részletkérdéssel szoktak fordulni a tárca vezetéséhez. Most ezt megspórolta a Matolcsy György vezette gazdasági csúcstárca, de még értesítést sem küldött arról, hogy a Magyar Államkincstár honlapján keressék az érdeklődők a büdzsé számait.

Mint a Napi Gazdaság emlékeztet rá: négy éve, a 2006-os választások előtt a pénzügyi tárca mondvacsinált okból eltolta a havi adat közlését, így az addigi rekordméretű havi deficitről hivatalosan csak a választások első fordulója után értesült a közvélemény (de egy később igaznak bizonyult sajtócikk már a választások előtt felfedte a valós helyzetet). Az akkori húzás miatt a Fidesz négy éven keresztül folyamatosan az államháztartási adatok meghamisításával vádolta az előző ciklusban kormányzókat és az átláthatóság őreként lépett fel.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a mostani eset azért fordult elő, mert a nemzetgazdasági tárca új vezetése nem foglakozott azzal kérdéssel, hogy az átláthatóság jegyében tájékoztassák a közvéleményt az előző havi adatokról és prognózist adjanak a következő hónapokra - ugyanis erre a hónapra nem tervezetek sajtótájékoztatót az államháztartásért felelős tárcánál.