Tamás
-7 °C
8 °C

Durván eladósodottak a közintézmények

2010.06.22. 07:48
A Bajnai-kormány regnálásának utolsó hónapjában, májusban tovább romlott a költségvetési intézmények likviditási helyzete, ugyanis a kifizetetlen számlák állománya 1,9 milliárd forinttal, 23,8 milliárdra nőtt.

A költségvetési intézmények adósságállománya május végén 23,8 milliárd forint volt, az előző hónaphoz képest 1,9 milliárddal nőtt - írja a Napi Gazdaság a Magyar Államkincstár adatai alapján. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 900 millió forintot tett ki, ez 300 millióval csökkent áprilishoz képest.

A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány a tárgyhóban 22,9 milliárd forint volt, vagyis 2,2 milliárddal nőtt az előző hónaphoz mérten. Májusban annak ellenére romlott a költségvetési intézmények likviditási helyzete, hogy az államháztartási kiadások meghaladták a tervezett mértéket - így többek közt a hiány is a vártnál némileg magasabb lett.

Az elmúlt egy évben 12-32 milliárd forint között ingadozott a 449 központi költségvetési intézmény tartozásállománya, a csúcsra tavaly novemberben jutott. Áprilisra 20,6 milliárdra csökkent az állomány - az elmúlt két hónapban viszont emelkedett.

Az összes adósság 47 százaléka jelentkezik az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. A Pécsi Tudományegyetemen továbbra is kincstári biztos működik. Csakúgy kincstári biztos működik az Állami Egészségügyi Központban és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatá­sok Központi Hivatalában is.

Az egészségügyi intézményeken túl alulfinanszírozottak a rendőrségek, a nem fizetők listáján több megyei kapitányság található. A BRFK tartozásállománya áprilisban már elérte az egymilliárd forintot, de több büntetés-végrehajtási intézet is finanszírozási gondokkal küzd.