Egyre nagyobb bajban a frankhitelesek

2010.06.22. 12:22
Megállíthatatlanul menetel tovább a svájci frank az euróval szemben, ahogyan az elmúlt napokban, úgy ma is újabb történelmi csúcsot döntött. Az alpesi valuta drágulása a magyar devizahiteleseknek nagyon rossz hír, hiszen nemcsak az euróval, hanem a forinttal szemben is felértékelődik a frank: a devizapiacon már 205 forint fölött van az árfolyama.

Egyre közelebb kerül az 1,36-os szinthez az euró/frank árfolyama, jelenleg már az 1,3620-as szint környékén ingadozik az alpesi deviza kurzusa, ami újabb történelmi csúcsot jelent. A svájci frank már egy hete folyamatosan újabb és újabb soha nem látott rekordra erősödik – írja a Portfolio.hu.

A frank természetesen a forinttal szemben is lassan, de biztosan, és folyamatosan drágul. A devizapiacokon az árfolyama már 205 forint fölött van, reggel nagyjából 204 forint volt, egy hete 201-202 forint között volt az árfolyama. Igaz, a forint az euróval és a dollárral szemben is kezd leértékelődni, az uniós pénz árfolyama ismét 281 forinthoz közelít, a dolláré 229 forint közelében van a devizapiacokon.

A frank a mostani erősödés ellenére a forinttal szemben még nem döntöget csúcsokat. Június elején – a Kósa- és Szíjjártó-beszédek után – az árfolyama 208 forint környékén is járt, onnan 200 forint környékére kanyarodott le, majd a múlt héten kezdett ismét dinamikus erősödésbe.

A frank dinamikus erősödése azzal magyarázható a Portfolio.hu szerint, hogy a borongós nemzetközi hangulatban a befektetők ezt tartják biztonságos menedéknek. Az alpesi deviza erejét a keddi kereskedésben a gazdasági fundamentumok is táplálták. A ma közzétett adatok szerint ugyanis májusban az export 7 százalékos növekedést produkált.

Mindeközben egyre több elemző vélekedik pozitívan a frank kilátásairól. A UBS szakértői például azzal számolnak, hogy három hónapos időtávon az EUR/CHF kurzus az 1,35-ös szintig süllyed (korábban 1,38-as szintet vetítettek előre). Az inflációs kilátások sem indokolják a jegybank korábbi, frankot gyengítő intervenciós politikájának fenntartását.

Philipp Hildebrand jegybankelnök legutóbb is úgy fogalmazott, hogy a deflációs veszélyek (ami a korábbi intervenciós lépések magyarázó tényezője volt) szinte teljesen eltűntek. Az SNB első embere ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha kiújulnak a deflációs kockázatok a túlzottan erős frank miatt, akkor a jegybank ismét beavatkozik a devizapiacon.