Nagymenő adócsalókat fogtak a fináncok

2010.06.23. 13:50
Két magyar magánszemély 2,5 milliárd forint adót csalt el számítástechnikai eszközök kereskedelmével. Egyiküket előzetes letartóztatásba helyezték, 100 millió forintnyi vagyont és készpénzt foglaltak le a vámosok.

A Vám-és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala – adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő – adócsalás bűncselekmény miatt folytatott nyomozást zárt le, amelyet vádemelési javaslattal előterjesztett a Csongrád Megyei Főügyészségnek.

A büntetőeljárás során a pénzügyőrök megállapították, hogy két magyar állampolgárságú személy az általuk irányított szegedi székhelyű gazdasági társaságokon keresztül 2007-2009. évben összesen 13 milliárd forint értékben értékesítettek Szlovákiából beszerzett számítástechnikai eszközöket az ugyancsak érdekeltségi körükbe tartozó budapesti kft-nek. Annak ellenére, hogy a számítástechnikai eszközök beszerzése külföldről történt, a társaságok áfabevallásaikban az adóhatóságot megtévesztve már belföldi beszerzésként tüntették fel azokat, így mentesülve az adókötelezettségek megfizetése alól - közölte a Vám- és Pénzügyőrség.

Az adócsaló társaságok ezen tevékenységükkel a központi költségvetésnek mintegy 2,5 milliárd forint kárt okoztak.

Az előzetes letartóztatásban lévő egyik magyar állampolgárságú gyanúsítottól az okozott kár biztosítása érdekében a pénzügyőrök  nagy értékű festményeket, sportrepülőgépet és kézpénzt foglaltak le közel 100 millió forint értékben.