Elemér
0 °C
10 °C

Kínába visz tőlünk termelést a Flextronics

2010.06.23. 14:30 Módosítva: 2010.06.23. 15:33
Bezárja móri telephelyét a Flextronics, a dolgozóknak Zalaegerszegre kellene oda-vissza napi 400 kilométert utazniuk, ha maradni kívánnak a cégnél. A termelés egy részét Kínába viszik. 337 móri munkahely szűnik meg.

A Flextronics móri telephelyéről részben Zalaegerszegre, részben kínai gyártóegységébe telepítené át gyártótevékenységét; a móri gyár dolgozóinak a zalaegerszegi telephelyén kínál munkalehetőséget – közölte a Flextronics Automotive Mor Kft. ügyvezetője. Mórtól Zalaegerszeg 200 kilométerre van.

A közlemény arra a hírre válaszul született, amelyet a Munkástanácsok Országos Szövetsége terjesztett. A MOSZ arról adott ki közleményt, hogy a Flextronics 360 munkavállalót készül elbocsátani móri telephelyéről. Csoportos elbocsátási szándékát bejelentette a helyi munkaügyi központnak. A leépítésekkel kapcsolatos konzultációk a munkavállalói képviseletekkel várhatóan június utolsó napjaiban kezdődnek.

337 csalódott móri

Az MTI nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a cég 337 móri dolgozójának csoportos létszám leépítési szándékát jelentette be. Ezzel kapcsolatos döntésről még nem érkezett bejelentés a munkaügyi központhoz. De a szokás az, hogy előbb szándéknyilatkozatot kell tenni a lépésről, és csak ezt követően kell értesíteni a munkaügyi központot a konkrét döntésről.

Három hete a Sony ment ki

Legutóbb három hete jelentette be egy multi, hogy elviszi a gyártást Magyarországról. A Sony 540 embernek mond fel, a gyártási tevékenységét Malajziába viszi, csak a kereskedelmi tevékenység marad itt.

A Flextronics Automotive Mor Kft. ügyvezetője, Kállai Balázs közleményében hangsúlyozta, hogy a tervezett áttelepítés nem fogja megakadályozni a vevők kiszolgálását, valamint nincs összefüggésben a móri telephely eddigi teljesítményével, azt hatékonyság javító célok teszik szükségessé. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a tervezett intézkedés nehéz helyzetbe hozza munkavállalóinkat, ezért vállalatunk munkalehetőséget ajánl móri gyárunk munkavállalóinak zalaegerszegi telephelyén. Jelenleg nem áll módunkban további információkkal szolgálni" - olvasható a közleményben.

Nagy a mozgás

A Flextronicsnál nagy a fluktuáció a munkaerő-létszámban, hiszen összeszerelő munkát végeznek a cég gyáraiban. Tavaly év végén Sárváron új egységet nyitottak, ötszáz embernek adva munkát, de tavaly év elején még több száz főt bocsátottak el a cégtől. A cégnek több telephelye van, a mórin kívül Tabon, Zalaegerszegen, Sárváron, Budapesten is jelen van a multinacionális vállalat.