Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Jóval nagyobb lehet a magyar növekedés

2010.06.24. 15:53
A korábbi előrejelzésnél jóval nagyobb, 0,8 helyett 1,5 százalékos GDP növekedéssel számol 2010-ben a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet csütörtökön megjelent konjunktúra jelentése.

A 1,5 százalékos GDP előrejelzés nemcsak a márciusban adottnál, illetve az akkor jelzett 0,5-1,0 százalékos sávnál magasabb, de nagyobb valamennyi ismert magyar előrejelzésnél.

Az intézet prognózisa szerint az infláció a korábban várt 4,2 százalék helyett 5,0 százalék lesz 2010-ben, jövőre pedig 3,4 százalékra süllyed.

Az elemzés a GDP 4,2 százalékára csökkentette a korábbi 4,5 százalékról az államháztartási hiányra vonatkozó idei eredményszemléletű (ESA) előrejelzését. Szerintük június végére a deficit eléri az éves, 870 milliárd forintos egész évre tervezett hiányt. Ugyanakkor a társasági adóbevételek nagyobb része, közel 300 milliárd forint a második félévben folyik be a költségvetésbe, és az áfa-bevételek is nagyobbak mint az első félévben.

A kedvezőbb növekedési kilátásokhoz jön még hozzá a 200 milliárdos tervezett bankadó és a 115 milliárd forintos kiadáscsökkentési akcióterv.

"Mindezek alapján az intézet úgy számolja, hogy a hiány 100 milliárd forinttal lehet több az eredeti összegnél, ami GDP arányosan 4,2 százalékot jelent" – mondta Palócz Éva, aki ugyanakkor hozzátette: ez nem előrejelzés. A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint most nem lesz kamatcsökkentés. Később talán még egy negyed százalékkal mérsékli az alapkamatot a jegybank, de az óvatosság indokolt a bizonytalan nemzetközi pénzpiaci helyzet miatt.

Az intézet prognózisa szerint egy eurót átlagosan 280 forinton jegyezik majd 2010-ben, ami gyengébb a márciusban előrejelzett  268 forintos átlagnál.