Állami támogatásokat nyúltak le hamis orvosi igazolásokkal

2010.06.25. 13:00 Módosítva: 2010.06.25. 13:01
Közel négytucatnyi cég teljesen egészséges munkavállalóikról állította, hogy rendkívül súlyos az egészségromlásuk, így állami támogatást vettek fel utánuk, és 755 millió forintot csaltak el. Négy személyt már előzetesbe helyeztek, a gyanúsítottak száma nőhet.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél- dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntett megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás adatai szerint 2007-2008-ban 43 dél-dunántúli gazdasági társaság 755 millió forint állami támogatást kapott közel ezer, csökkent munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása után – közölte a Vám- és Pénzügyőrség.

A bizonyítékok alapján a gazdálkodók a támogatásra jogosultság igazolása céljából, az egyébként teljesen egészséges munkavállalóikról olyan valótlan tartalmú, hamis orvosi igazolásokat nyújtottak be, amelyek szerint alkalmazottaik egészségromlása rendkívül súlyos. Ugyanakkor a munkavállalók többsége sohasem járt a valótlan igazolásokat kiállító orvosnál - aki egyébként a vonatkozó jogszabályok által támasztott követelményeknek sem felelt meg. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a bűncselekmény-sorozatot két komlói férfi irányította.

A nyomozás során eddig közel hatszáz munkavállalót hallgattak ki, öt személyt pedig a nyomozó hatóság őrizetbe vett, akik közül négyet az illetékes bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. A nyomozás további szakaszában a gyanúsítotti kör várhatóan bővül, illetve további kényszerintézkedéseket hajthatnak végre.

A Vám- és Pénzügyőrség a hasonló bűncselekmények megakadályozása céljából az illetékes közigazgatási szerveket értesítette, illetve a bűncselekmény elkövetését meghiúsító intézkedésekre is javaslatot tett.