Lujza
-1 °C
13 °C

Orbán 29 pontja után két nappal feloldották a létszámstopot a közszférában

2010.06.25. 14:31 Módosítva: 2010.06.25. 14:53
Az idei költségvetési kiigazító lépések bejelentése után két nappal a kormány feloldotta a tavaly nyáron még a Bajnai-kormány által életbe léptetett létszámstopot a költségvetési szerveknél. Sőt, az eddigi megtakarításokat nyomban el is költhetik az intézményvezetők.

Sajátos személyzeti politikát folytat a kormány. Bő két hete, június 8-án, kedden Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben ismertette 29 pontos első akciótervét, amelyben - az idei államháztartásideficit-cél betartásának jelentősége miatt - helyet kaptak idei évi szigorító lépések is szép számmal.

Az állami vállalatoknál áttérnek a bértömeg-gazdálkodásra és nyomban le is vágják 15 százalékkal ebben a körben a személyi kiadásokat, beszerzési stopot hirdettek a közszférában és hozzálátnak az államigazgatásban a bérkiadásokat átalakítják, felülvizsgálják a szerződéseket. Aztán rá két napra, június 10-én pedig a kormány elfogadott egy határozatot, amellyel feloldotta a létszámstopot a közszférában.

A Bajnai-kormány még tavaly nyáron hozta meg a döntést, hogy a költségvetési szerveknél a már üres és az azután megüresedő álláshelyeket – bizonyos kivételektől eltekintve – nem lehet betölteni, ráadásul a betöltetlen álláshelyekre jutó rendszeres és nem rendszeres bért, egyéb juttatást nem lehet elkölteni semmire. Erre a takarékoskodás miatt volt szükség, a tavalyi költségvetésihiány-cél tartása céljából vetették be a lépést. A kormányhatározat 1127/2009. (VII. 29.) számmal jelent meg.

Ezt a kormányhatározatot helyezte hatályon kívül az Orbán-kormány 1130/2010. (VI. 10.) számú határozata. Az új kormány határozata nemcsak hogy egyszerűen eltörli a létszámstopot a közszférában, de kifejezetten arról is rendelkezik, hogy az eddig megtakarított, az üres vagy megüresedett helyekre jutó, de a tiltás miatt fel nem használt bért és más juttatást most kifizethetik a dolgozóknak a költségvetési intézmények, szervek.

De mi lehet az ok?

Az intézkedés nemcsak az idei kiigazításokkal áll szöges ellentétben, de annak a szellemével is, hogy információnk szerint jövőre újabb nehéz év vár a közszolgákra.

Az eddigi létszámstop nem vonatkozott az állami vezetők, központi hivatalok vezetőire, vagyis a létszámstop alatt ha valakit leváltottak, akkor ültethettek mást a székébe, vagy új felsővezetői pozíciót is hozhattak létre. Azonban a létszámstop már akadályát jelenthette a középszintű vezetőknél a személycserének, illetve új középszintű vezetők kinevezésének, illetve annak, hogy például a rendőrök létszámát növelje az új kormány.