Személycserék a nagy állami vállalatoknál

2010.06.25. 11:19 Módosítva: 2010.06.25. 11:22
Leváltják a Posta, a Szerencsejáték, és vélhetően az MVM vezetését. Közben a Hévízi Gyógyfürdő vezetőjét is el kívánja távolítani az állami cégeket kezelő szervezet és a Fidesz több politikusa is, ami azért érdekes, mert a fürdőhöz köze volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közigazgatási államtitkárának.

A kormányközeli Magyar Nemzet értesülése szerint tegnapi ülésén úgy döntött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., hogy leváltják a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Posta Zrt. vezetőjét, és hamarosan a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél is személycserék történhetnek a vezetői szinteken.

A lap információi szerint a Szerencsejáték Zrt. élére elnök-vezérigazgatóként Szentpéteri Kálmán érkezik. Most Varga László az elnök és Székely Gábor a vezérigazgató. A Magyar Posta élére vezérigazgatóként Schmitt Pál Péter érkezik, az igazgatóság elnöke Kalmár István lesz. Előbbi Szűts Ildikót, utóbbi Csáki Györgyöt válthatja. Az MVM-nél Mártha Imre a vezérigazgató, és Vági Márton az igazgatósági elnök.

Matolcsy jobbkezének kapcsolata volt a hévízi fürdővel

Az állami cégeket kezelő holding, az MNV Zrt. igazgatósága kezdeményezte a többségi tulajdonában levő Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. közgyűlésének összehívását és Hegedűs Lajos ügyvezető igazgató menesztését – ezt már a fideszes Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, egyben a Zala Megyei Közgyűlés elnöke közölte sajtótájékoztatón. Az MTI tudósítása szerint a politikus elmondta, hogy az államnak nem egészen 75 százalékos tulajdonrésze van a hévízi gyógyfürdőt üzemeltető társaságban, amelyben 25 százalék plusz egy szavazati aránnyal vesz részt a város önkormányzata. Azért van szükség a közgyűlésre, mert az ügyvezető visszahívásához legalább 75 százalékos szavazati arány kell.

Manninger azt mondta, hogy az elmúlt időszakban számtalan olyan ügy derült ki - utalt például a most is tartó ügyészségi vizsgálatokra -, amelyek "rendkívül kedvezőtlen színben tüntetik fel a vezetést", ezért támogatni kell a kormányzat szándékát. "Alapos gyanúba keveredett vezető nem maradhat a helyén" – emelte ki.

Papp Gábor képviselő-testületi tag, a Fidesz hévízi szervezetének vezetője a sajtótájékoztatón kifejtette: reméli, hogy a képviselők - miután többen családtagjaik révén gazdaságilag függenek a gyógyfürdő vezetésétől - nem akadályozzák meg az együttműködést. Arra emlékeztetett, hogy 2006-ban ugyanezen testület hat tagja a polgármesterrel együtt megszavazta az előző igazgató "indoklás nélküli leváltását, arra hivatkozva, hogy a minisztérium, a tulajdonosi képviselet ezt kérte a képviselő-testülettől".

A gyógyfürdő vezetőjével kapcsolatos ügyek sorában említette Papp Gábor, hogy vélelmezhető visszásságok történtek az ötmilliárdos fürdőrekonstrukció közbeszerzésének leállítása, a Castrum kemping napokban záruló gyors pályáztatása körül. Hozzátette, hogy az általa is kezdeményezett, tavaly nyár óta a Somogy Megyei Főügyészség felügyelete alatt zajló, gazdasági ügyeket vizsgáló rendőrségi nyomozás is ebbe a körbe tartozik.

Az egész hévízigyógyfürdő-ügy pikantériája, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közigazgatási államtitkárának, Nagy Rózának köze volt a gyógyfürdőhöz, ő volt a fürdő stratégiai igazgatója. Az ő szerepére vonatkozó kérdésre Manninger Jenő azt mondta: a hévízi ügyekkel kapcsolatban a Fidesz-frakció előtt fog beszámolni Matolcsy György miniszter vagy Nagy Róza államtitkár. Hozzátette: a most folyó vizsgálatok fogják kideríteni, hogy a fürdővel kapcsolatos döntésekben kinek milyen szerepe volt.