Még mindig nem érdemes forinthitelre váltani

2010.06.28. 09:58 Módosítva: 2010.06.28. 11:13
A legtöbben 155-160 forintos árfolyamon vettek fel svájcifrank-alapú hitelt. Ha valaki most átváltaná frankos hitelét forintosra, bebetonozná a negyven forintos árfolyamveszteséget.

A legtöbben 155-160 forintos árfolyamon vettek fel svájcifrank-alapú hitelt, a magyar fizetőeszköz gyengélkedése miatt azonban mostanra átlagosan a kezdeti törlesztőrészletük negyedével fizetnek többet – mondta az Infó rádiónak a Pénzcentrum.hu szakírója. Mihálovits András hozzátette: a megemelkedett törlesztőrészlet ellenére sem volt rossz döntés svájci frankban eladósodni.

Legalább 25 százalékkal emelkedtek azoknak az ügyfeleknek a törlesztőrészletei, akik 155-160 forintos árfolyamnál adósodtak el svájci frankban – mondta Mihálovits András. Hozzátette, ennek oka részben a forint gyengülése, részben pedig a magyarországi és svájci kamatváltozások.

A szakértő szerint ezek az adósok, bár most jóval többet kell havonta fizetniük, mint korábban, még mindig jobban jártak a valutaalapú hitellel, hiszen a forinthitelek kamatai ezekhez képest még most sem versenyképesek.

Mihálovits András hangsúlyozta: hiába magasabbak a részletek, nem érdemes forinthitelre váltani a tartozást. Aki mégis úgy dönt, hogy változtat, több mint negyven forintos árfolyamveszteséget kell lenyelnie.