Sosem volt ilyen drága a frank

2010.06.29. 10:18 Módosítva: 2010.06.29. 11:26
Kedd délelőtt új történelmi csúcsra emelkedett a svájci frank árfolyama. egy frank 216,77 forintba is került (az eddigi csúcs 216,5 forint volt). A forint az euróval és a dollárral szemben is tovább gyengül, nagyobb mértékben, mint a cseh vagy a lengyel pénz. A frank közben újabb rekordszintre erősödött az euróval szemben.

A svájci frank árfolyama kedd reggel többször is átlépte a 216 forintos szintet, a Budacash adatai szerint eddig 216,3 forint körül tetőzött, onnan mindig visszaesett 216 forint környékére, és hosszú ideig 215,9-216,1 között mozgott. Úgy tűnt, itt megnyugszanak a kedélyek, ám nem ez történt: újabb forintgyengülési hullám indult, így fél 11 előtt nem sokkal 216,67 forintra, majd 216,77 forintig emelkedett az árfolyam.

Történelmi gyengülés

Ez új történelmi rekordot, és nagyjából 2,5 százalékos forintgyengülést jelent a svájci pénzzel szemben. Az eddigi történelmi csúcsot tavaly tavasszal érte el a frank árfolyama, akkor 216,5 forintra drágult. Abban az időszakban azonban, a hitelválság okozta pánikban, egy hirtelen forintgyengülés eredményezte azt a csúcsot, most viszont egy harmadik hete tartó, kiszámítható, nagyjából napi egyforintos drágulást eredményező trend részeként került történelmi csúcsa közelébe a frank.

Grafikon: budacash.hu
Grafikon: budacash.hu

Nagyjából három éve, amikor rekorderős volt a pénzünk, a frank ára 140-150 forint között ingadozott. A svájci devizában akkor eladósodók havi törlesztője tehát most a frank kamatának emelése nélkül is másfélszerese lenne annak, mint amennyivel a kölcsön felvételekor számolhattak (és a legtöbb bank ráadásul azóta már emelte is a frankkamatot, többségük a 2008-ban kirobbant hitelválság hatására).

Aggódnak a devizahitelek miatt

Közép- és Kelet-Európában, illetve a volt szovjet tagállamokban egyaránt további erős nyomást jelent a bankok hitelminősítésére nézve a magas deviza-hitelállomány - jelezte keddi közleményében a Moody’s. Oroszországban, Ukrajnában és Kazahsztánban újabb 2,4, 4,6, illetve 5 százalékos hitelveszteséget jelenthet a bankoknak a devizahitelek magas állományából fakadó kockázat. Magyarországon ez 0,9, Lengyelországban 1 százalék lehet a hitelállomány arányában. (Portfolio.hu)

Több százezer frankhiteles van, akik 160 forint alatti frankárfolyamon adósodtak el. Sokaknak ma a teljes hitelállományuk forintban magasabb, mint a kölcsön felvételekor volt.

Nemcsak a háztartások vagy a devizás hitelt felvett cégek aggódhatnak az árfolyamváltozás miatt, hanem azok az önkormányzatok is, amelyek svájci frank alapú kötvényeket bocsátottak ki az elmúlt években, szintén a kedvező forint/frank árfolyam időszakában.

Két hét, mínusz 600 millió

A teljesség igénye nélkül néhány példa: a csornai önkormányzat 2008-ban egymilliárd forintos, svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki, ugyanabban az évben Békéscsaba négymilliárd forintnyi, a Baranya megyei önkormányzat 20 millió frankos kötvény kibocsátásáról döntött. A hétfőn ÁSZ-elnökké választott Domokos László vezette Békés megyei önkormányzat 2007-ben 9,4 milliárd forint értékben vitt piacra frankos kötvényeket, 14 éven át évente nagyjából négymillió frankot kell visszafizetniük, ami mostani árfolyamon évi 880 millió forintot jelent (egy hónapja még csak 800 milliót jelentett).

A pénzügyi felügyelet adatai szerint csak az idei első negyedévben 36,6 millió frank értékben bocsátottak ki kötvényeket az önkormányzatok, ezek értéke ma már 8 milliárd forint. Két hete ez még csak 7,4 milliárd forint volt, az első negyedév végén pedig csak nagyjából 6,7 milliárd forintnyi adósságot jelentett.

És még nincs itt a vége

Forintban számolva akár 230-240-es szinteket is elérhet rövid távon, a következő pár hónapban a svájci frank ára, de nem kell tartósan ott maradnia, lejöhet újra 210 forint környékére – véli Samu János, a Concorde elemzője. A szakértő szerint az euró-frank viszonylatban úgy tűnik, egy tíz százalékos frankerősödés még benne van a pakliban - ennek megvalósulása a forint/euró kereszt változatlansága esetén jelentené a 230-240 közötti árfolyam elérését.

De, hangsúlyozta Samu, hosszabb távon nem helytálló sem azt feltételezni, hogy az euró mindig ilyen gyenge marad, és a forint esetében is van tér erősödésre: az euró erősödéséhez – ezzel a dollár és a frank az európai devizával szembeni gyengülésére – az uniós intézkedések, a befektetői bizalom erősödése vezethet. A forint/euró viszonylatban hasonló okok, a konvergencia program tartása, az IMF-feltételek teljesítése vezethet a befektetői bizalom javulásához, és ezen keresztül a forint erősödéséhez, a két hatás pedig együtt a forinban kifejezett frankár csökkenéséhez.

A frankadósok maguk erősítik az árfolyamot

A frank erősödéséről továbbra is csak az elmúlt hetekben megismert okokat lehet sorolni: az euró gyengélkedése mellett önmagában a frank erősödése mellett hat az, hogy a svájci jegybank bejelentette, felhagy korábbi, a frank erősödését akadályozó monetáris politikájával, és nagyobb teret hagy az árfolyam alakításában a piaci folyamatoknak.

Teheti, mert a frank erősödése a korábbi félelmek ellenére sem az ország exportját, sem gazdasági növekedését (idénre 2 százalékot várnak) nem befolyásolja negatívan, és a korábban rettegett deflációtól sem kell tartani az új számítások szerint. A frankot a piacon egy ilyen bejelentés után nyilván némi egyoldalú spekuláció is segíti, de tisztán piaci folyamat például a hitelek kérdése: amikor nagy tömegben vettek fel svájci frank hiteleket - majd a frankot eladva például forintra váltották azokat -, az önmagában gyengítette a frankot.

Most a hitelbummnak vége, a gyengítő hatás kiesett, a törlesztőrészletek fizetése - a magyar példánál maradva az adóstól levont forintokon frankot vesz a bank a részlet kiegyenlítéséhez - a frank iránti keresletet növeli, ezzel erősíti az árfolyamát.

Nemcsak a frankkal szemben esik persze a forint, hasonló mértékben gyengül a dollárhoz viszonyítva. Egy dollár ára már megközelített a 236 forintot, ami 2,8 százalékos drágulás. Ehhez képest enyhén, csak 1,3 százalékkal értékelődött le a forint az euróhoz képest, de az uniós pénz ára így is 287 forint fölött van (sőt, a reggeli kereskedésben 288 forinton is járt)

Jobbak a csehek, lengyelek

A forint ismét gyengébben teljesít, mint a térségi devizák. Az euróhoz képest a cseh korona csak 0,1-0,2 százalékos gyengülésben van, és a lengyel zloty leértékelődése sem sokkal nagyobb mértékű, 0,3-0,35 százalékos.

Igaz ugyanakkor, hogy a román lej – miután a megszorítások egy részét eltörölte pénteken a román alkotmánybíróság – a forintnál is rosszabb helyzetben van: egy euró kedd reggel már 4,39 lejbe került, ami újabb történelmi rekordot jelent. Elemzők most azt várják, hogy a térségi devizákat mélybe rántó lej gyengülése miatt a román jegybank hamarosan interveniál, hogy így állítsa meg a további leértékelődést.

A forint gyengesége a tőzsdére is kihatással van. A részvényindex, elsősorban az OTP gyengülése miatt, 2 százalék körüli mínuszban van. A bankpapír ára ma 4520 forinton is járt (pénteken még 4800 forint fölött, hétfőn 4719 forinton zárta a kereskedést), és jelenleg is csak 4600 forint környékén van, ami 2,2-2,3 százalékos gyengülést jelent. Az FHB részvényei szintén gyengülnek, 1025 forint körüli áruk 2,4 százalékos esést jelent a hétfői záráshoz képest.

Frankcsúcsok

A frank nemcsak a forinttal szemben drágult történelmi csúcsra, az euróval szemben is összejött a rekord. Egy euró már csak 1,3286 frankot ért, hétfőn későn este ennél még 0,44 százalékkal többet, 1,3345 frank volt az ára.

A svájci deviza azóta erősödik, hogy a svájci nemzeti bank június 17-én felhagyott az erősödést fékező nyíltpiaci beavatkozásokkal, mivel megszűnt a deflációs kockázat  – írja az MTI . A befektetők most azt figyelik, hogy a bank a továbbiakban is ehhez tartja-e magát. Egyes szakértők szerint nem zárható ki, hogy a svájci frank jelentős erősödése miatt a svájci jegybank fontolóra veszi, hogy újra lépéseket tegyen a deviza gyengítése érdekében.