Újabb csúcson a frank

2010.06.29. 16:53
A délelőtt 2-3 százalék közötti mínuszhoz képest erősebben, 1,1 százalékos eséssel fejezte be a napot a BUX, de ez aligha érdekes ahhoz képest, hogy a svájci frank újabb rekordot döntött: a már délelőtt új csúcsot - akkor még 216,70 körül - beállító kurzus kora délután ugyan még 216 alatt is járt, fél ötre 218 forint fölé emelkedett.

Újabb és újabb csúcsokra, a devizahitelesek szempontjából mélypontokra jut a forint/frank árfolyam: délután fél ötkor 218 forint fölött volt a frank ára, majd 217,70 körüli szintre jött vissza.

A mozgás most nem annyira a frank (az euróval szembeni) erősödésének, mintsem a forint gyengülésének volt köszönhető, az magyar deviza az euróval szemben is hasonló pályát futott be: a déli, kora délutáni átmeneti erősödés után 288 forint felett is kereskedtek az euróval. A magyar fizetőeszköz gyengélkedése mögött ezúttal azonban sincs magyarspecifikus tényező: a nemzetközi részvénypiacokon elbizonytalanodtak a befektetők, ami a kockázati étvágy csökkenéséhez és így a - kockázatosabbnak tartott - feltörekvő piaci eszközök eséséhez vezet - írta a Portfolio.hu.

Ez a hangulat a tőzsdén is érezhető volt. Bár a nyitás után hamar jött mínuszokból sikerült valamennyit ledolgozni, 1,1 százalékos eséssel, 20 646 ponton zárt az index. Az eredmény a Molnak és a Richternek köszönhető, az OTP nem tudott felállni a nagyságrendileg délelőtt is jelemző 3,4 százalékos mínuszból, 4560 forinton zárt, 159 forintot veszítve értékéből. A Magyar Telekom 0,6, Mol csak 0,5 százalékot esett, a Richter pedig végül minimális pluszba fordult, 0,1 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.