Jövőre sem indul be az autóeladás

2010.07.01. 07:39

Tavaly év végén már a magyarországi autókereskedők 24 százaléka fontolgatta a kivonulást a piacról, szemben az egy évvel korábbi négy százalékkal - derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) felméréséből. A társaság becslései szerint Magyarországon mintegy 1100 autókereskedés működik jelenleg, a piaci tendenciák alapján idén e szám 5-10 százalékkal csökkenhet.

Tavaly összesen 78,59 ezer személygépkocsit értékesítettek Magyarországon, ami 50 százalékos visszaesést jelent 2008-hoz képest. A PwC által megkérdezett autókereskedők mindössze kilenc százaléka tudta növelni eladásait a múlt évben. A magyarországi autópiacon a kereskedők száma folyamatosan csökken, miközben néhány szereplő egyre nagyobb piaci részesedéshez jut.

A túlélésért leginkább a kis- és közepes méretű cégeknek kell megküzdeniük, a kereskedők üzleti stratégiájukat pedig alapvetően két irányba korrigálták: egyes kereskedések a karbantartásra és a javításra helyezik a súlyt, míg mások a használtautó-értékesítésre koncentrálnak - mondta Lőcsei Tamás, a PwC cégtársa. Jelentősen változtak a finanszírozási viszonyok és feltételek.

Tavaly az új személygépkocsik mintegy 75 százalékát készpénzért adták el, a finanszírozási megoldások közül pedig a tartós bérlet és a lízing szorult vissza leginkább 2009-ben. A piaci szereplők 98 százaléka nem vagy csak nagyon csekély esélyt lát az árbevétel-növekedésre az idén, de még jövőre sem várnak alapvető javulást. A várakozások szerint a magyarországi autópiac 2012 és 2016 között állhat be egy elfogadható szintre, ami akár a visszatérést is jelentheti a 2007-es szinthez - akkor 177 ezer autót értékesítettek.