10-20 milliárd eurós hitelcsomagra törekszik a kormány

2010.07.02. 14:17
Magyarország két évre szóló elővigyázatossági megállapodást kötne 2011-2012-re 10-20 milliárd euró értékben az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal - nyilatkozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Reutersnak.

A kormány vezető gazdaságpolitikusai által már jelzett, ún. elővigyázatossági készenléti hitelkeret címén két éves futamidejű, 10-20 milliárd eurós nagyságrendű hitelcsomagban gondolkodik 2011-2012-re a kormány - jelezte a Reutersnek adott, ma megjelent interjúban Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint arra törekszenek majd a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal folytatandó tárgyalásokon, hogy 2011-re az eddig megállapodottnál, három százaléknál magasabb GDP arányos államháztartási hiánycélt tűzhessen ki a kormány az elindítandó mélyreható szerkezeti reformokért "cserébe". A tárcavezető szavai szerint az átalakítások időszaka alatt a hitelcsomag, mint biztonsági cédőháló szerepet töltene be, azt nem feltétlenül használná fel a kormány.

Matolcsy jelezte, hogy az idei évi, a GDP arányában 3,8 százalékos államháztartási hiánycél mellett még úgy is elkötelezett a kormány, hogy elképzelhető, már június végére az idénre kitűzött éves (pénzforgalmi) deficitcél 100 százaléka teljesült a május végi 85 százalék után.

A miniszter jelzése szerint a kormány arra törekszik, hogy jövő évre három százalék alatti helyett, 3,0-3,8 százalék közötti deficitcélt tűzhessünk ki, mivel a mélyreható szerkezeti reformoknak többlet költségei lesznek az állam számára. Amennyiben jövőre az eddigi pályánál magasabb lehetne a hiánycél, akkor Matolcsy szerint 2012-re már 3 százalék körüli, a maastrichti plafon körüli hiányszámot tudna elérni a kormány.