Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Rossz hét volt ez a devizahiteleseknek és a bankoknak

2010.07.04. 08:20
Betiltották a devizahitelt, soha nem volt még ilyen drága a svájci frank, ugrottak a törlesztőrészletek, befuccsoltak a tárgyalások a bankadóról. Ez történt a héten a gazdaságban.

A hét híre, hogy a kormány július elsejétől betiltotta a devizahiteleket. Illetve erről szóló jogszabály még nincs, ezért nagy a bizonytalanság a bankoknál, de több pénzintézet csütörtöktől nem ad devizahitelt. A jegybank legújabb adatai szerint májusban száz hitelszerződésből már 84 forintos, az eurós kölcsönök már csak 1-2 százalékkal olcsóbbak. Pénteken Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy Magyarország két évre szóló elővigyázatossági megállapodást kötne 2011-2012-re 10-20 milliárd euró értékben az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

Azon is folyik a vita, hogyan lehetne segíteni a megnövekedett törlesztőrészletek miatt bajba jutott devizahiteleseknek. Lehetséges megoldásként merült fel, hogy az IMF-EU-Világbank által összedobott 20 milliárd eurós mentőcsomagból eddig le nem hívott részéből, hatmilliárd euróból és banki alapokból állhat össze a fedezet a bukott devizahitelek rendezésére kitalált megoldáshoz. Viszonylag kevesen váltották át deviza alapú hitelüket forint alapúra, ha volt ilyen ügyfél, az leginkább svájci frankban adósodott el, és ettől búcsúzott. A legtöbben inkább futamidőt hosszabbítanak, hogy ne emelkedjen tovább a törlesztőrészlet.

Még mindig a devizahitelekkel kapcsolatos probléma, hogy a Moody's arra hívta fel a figyelmet, hogy járulékos veszteségeket okoznak a kelet-európai bankrendszerek kinnlevőség-állományában a nagyarányú devizahitelek.

Még mindig a bankoknál maradva, tovább folyik a vita a bankadóról. A vitába az Európai Központi Bizottság is beleszólt, aránytalanul nagynak minősítette a Magyarországon bevezetni tervezett bankadó mértékét. Mintegy százmilliárd forintot vonhat el a tíz legnagyobb magyarországi banktól a miniszterelnök által bejelentett adó. Az MNB szerint pedig a bankadó, különösen annak mértéke felveti a banki stratégiák, például a külföldi források bevonásának újragondolását, így felmerül, hogy az új teher a hitelezés visszafogásával járhat. Péntekre kudarca fulladtak a tárgyalások, a kormány egyoldalúan dönt a kérdésben.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  26. heti záró 25. heti záró
BUX 21 132 
20 844
OTP 4790 
4820
Mol 19 400 
18 600
Richter 41 990 
41 330
Magyar Telekom 641 
644

Folytatódtak a kirúgások és kinevezések visszavonta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének, Szikora Jánosnak vezetői megbízását Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter. Száz Károlyt nevezték ki a PSZÁF élére, az új Posta-vezért pedig APEH-elnökhelyettesnek is kinevezték.

Egész héten újabb és újabb csúcsokat döntött meg a svájci frank, hétfőn már 215 forintnál járt, kedden már 218 forint felett kereskedtek a valutával. Néhány elemző szerint a frank akár 230-240-es szinteket is elérhet rövid távon, a következő pár hónapban, de nem kell tartósan ott maradnia, lejöhet újra 210 forint környékére.

A csődkockázat hatalmasat ugrott kedden. A magyar állam által kibocsátott ötéves eurókötvények csődbiztosításának díja több mint 40 bázisponttal, 363,68 bázispontra emelkedett kedden. A befektetők szerint nagyobb veszélyben van hazánkban a pénzük, mint Izlandon vagy a korábban pellengérre állított Spanyolországban, Portugáliában.