A profik bíznak a forintban

2010.07.06. 07:55
Optimistább álláspontra helyezkedtek a hazai fizetőeszköz és az állampapírpiaci hozamszintek kilátásával kapcsolatban a Portfolio.hu által havi rendszerességgel megkérdezett alapkezelők. Egy éves kitekintésben már egyetlen olyan portfólió menedzser sem akad, aki a forint árfolyamának gyengülését prognosztizálná a 285,3 forint/eurós szinthez képest. Miközben nőtt azok aránya, akik az állampapírpiaci hozamok csökkenését prognosztizálják, népesebb lett a kötvényeket saját benchmarkjukhoz képest felülsúlyozók tábora is. Persze érdemes az óvatosság, hiszen a többség még mindig alulsúlyozandónak tartja az eszközkategóriát.

A júniusi 4 százalékos forintgyengülést követően a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők optimistább álláspontra helyezkedtek a hazai deviza következő időszaki teljesítményét illetően. Három hónapos időtávon 23 százalékra nőtt azok aránya, akik a forint erősödésére számítanak, míg egy hónappal ezelőtt még egyetlen profi befektető sem akadt, aki ilyen irányú elmozdulást valószínűsített. A legtöbben persze még így is az árfolyam stagnálására, +/-2 százalékos sávban maradására számítanak.

Az egy éves kitekintést illetően eközben dúl az optimizmus (bár ezúttal a felméréshez mindössze 13 alapkezelő járult hozzá a korábbiakban szokásos 16-18-cal szemben), a válaszokból képzett mutató a múltban nem sokszor jelzett ilyet. Érdemes azt is megjegyezni, hogy egyetlen olyan alapkezelő sincs, aki a 285,3 forint/eurós referencia értéknél gyengébb szintekre várná a hazai fizetőeszközt. A többség (62%) stagnálást, míg 38 százalékuk 2-5% közötti erősödésre voksol.

Úgy tűnik, a befektetői hangulat helyrerázódásával számolnak a profi befektetők, hiszen nemcsak a forint, hanem a kötvényhozamok tekintetében is valamivel optimistább kilátásokat fogalmaztak meg. Persze azt kijelenteni nem lehet, hogy nagy elmozdulás van a hozamcsökkenést (MAX index, azaz Magyar Államkötvény Index emelkedést) prognosztizálók tábora felé, hiszen a MAX index esetében még így is csak egyetlen portfólió menedzser vár emelkedést.