Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Újraindulásban bízik a diósgyőri öntöde

2010.07.06. 08:13

December óta nem kapott fizetést a Diósgyőri Öntöde (DÖ) Kft. mintegy nyolcvan dolgozója, ezért közülük többen munkaügyi bírósághoz fordultak. A bíróság már többtucatnyi jogerős fizetési meghagyást bocsátott ki, emellett három munkaügyi per van folyamatban.

Az Észak-Magyarország úgy tudja: a dolgozók már novemberi járandóságukat is több részletben vehették fel, a DÖ egykori alkalmazottai 300 ezer és félmillió forint közötti elmaradt munkabérüket és kamatait követelik fejenként. Mezei Sándor, a társaság ügyvezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a DÖ a dolgozói követelések jogalapját és összegszerűségét elismeri, azt nyilvántartja. Az ügyvezető szerint a vállalat megingásához a világgazdasági válság járult hozzá, a rendelésállomány és az ennek megfelelően tervezett árbevétel alapján azonban azt valószínűsíti, hogy a társaság eredményes működése helyreállítható. A június 24-én kezdődött csődeljárás során a cég szeretne megállapodni hitelezőivel, a termelés mielőbbi helyreállítására törekszik.

A 2008-ban 96 főt alkalmazó DÖ az elérhető cégbírósági adatok szerint abban az évben 943,4 millió forint árbevételt ért el, ebből 272,2 millió forintot exportértékesítéssel, szállításainak zöme Németországba, Svédországba, Csehországba és Szlovákiába került. A hárommillió forint jegyzett tőkéjű társaság kötelezettségállománya 2008 végén 809,7 millió forint volt.