16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Járaiék megúszthatják a bankadót

2010.07.07. 18:29 Módosítva: 2010.07.07. 18:53
Két Fideszhez közeli biztosító is elkerülheti a bankadót, ha elfogadja a parlament Rogán Antal javaslatát, amely a három éven belül alakult biztosítókat kivenné a fizetők köréből.

Sem a CIG Pannónia Életbiztosítónak, sem a Wabard Biztosítónak nem kell majd bankadót fizetnie, ha a parlament rábólint a törvényjavaslatra, amely kivonná a fiatal biztosítókat az adót fizetők köréből. A javaslatot benyújtó Rogán Antal azzal érvel, hogy az üzletindítással kapcsolatos sajátos költségek miatt a biztosítók az induló időszakukban, jellemzően 5-8 évig veszteségesek, így a különadó ellehetetlenítené az induló biztosítók működését, és csökkentené a piaci verseny hatékonyságát.

Jól járnának a fiatal biztosítók

Örülünk, hogy a politika végre meghallotta a szakma érveit - kommentálta a javaslatot Missura Gábor, a CIG Pannónia szóvivője, aki szerint nagyjából féltucat biztosítót érinthet ez az intézkedés. A Járai Zsigmond érdekeltségi körébe tartozó CIG Pannóniát 2007-ben alapították, de már megalapításának második évében piacvezető lett saját szegmensében. Missura ugyanakkor figyelmeztet: a piaci sikerek nem feltétlenül jelentik azt, hogy egy cég megvetette a lábát, vagy hogy nyereséges.

A javaslat nyertese lehet még a Wáberer György tulajdonában álló Wabard Biztosító is, ami mindössze két éve van jelen a biztosítási piacon. Akárcsak az Orbán-kormány idején pénzügyminiszterkedő Járai, Wáberer sem áll messze a Fidesztől. Jelzésértékű ezzel kapcsolatban, hogy ő néhány napja alapította meg a "Nemzeti Együttműködés Fuvarozói Fórumának" nevezetett társulást, amely nyomban együttműködési megállapodást írt alá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, egyebek mellett arról, hogy ezentúl a hazai kutakon tankolnak majd.

De ha a CIG Pannónia teljes felmentését eredményező javaslat nem is megy át a törvényhozáson, a gazdasági bizottság fideszes elnöke által beadott másik indítvány még mindig megmentheti a biztosítót teljes fizetéstől - írta a módosítás lényegére a figyelmet felhívó hírszerző.hu. A biztosítók által fizetendő adó vetítési alapját Rogán Antal ugyanis úgy módosítaná, hogy az egyszeri díjas életbiztosítások és az eseti díjak befizetése után csak 10 százalékos díjbevételt kellene elszámolni.

Ellentmond Matolcsynak

Ez szintén a CIG-nek kedvez, a biztosító díjbevételeinek ugyanis nagyjából 50 százaléka származik egyszeri és eseti díjakból. Igaz, a módosítással nemcsak a CIG járna nagyon jól, a Groupama Garancia díjbevételeinek valamivel több mint 50 százaléka származik egyszeri és eseti díjakból és hasonlóan alakultak az Union bevételei is.

Jól jár vele az Erste biztosító, az MKB Életbiztosító és a Magyar Posta Életbiztosító is, de nem panaszkodhat a K&H biztosító sem, náluk a bevételek 85 százaléka származik eseti és egyszeri díjakból. Missura Gábor szerint ez a módosítás sokkal inkább technikai jellegű, az eredeti felvetésnek nem is lett volna sok értelme.

Akármi is áll Rogán javaslatának hátterében, annyi biztos: az ellentmond Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábbi kemény álláspontjának. Ha elfogadják, a biztosítók terhe az eredeti javaslatban szereplő 5,2 százalékról 5,9-re nőne, hogy ne csökkenjen a biztosítási szektortól elvárt 36 milliárd forintos összeg.  • Hírek
  • Hírek