Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Középen tarolt a válság

2010.07.08. 07:22

Magyarországon a kevesebb megtakarítással rendelkezők szenvedtek el nagyobb veszteséget, hat százalékponttal (17 százalékra) csökkent ugyanis az ötezer eurónál kisebb vagyonnal bírók aránya - derült ki a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal legfrissebb Befektetési Barométer tanulmányából. Összesen a lakosság 26 százaléka rendelkezik valamilyen nagyságú magánvagyonnal. Mint az ezt ismertető sajtótájékoztatón Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója elmondta: a magyar lakosság mintegy háromnegyedének stabilan nincs semmilyen megtakarítása. A felmérés eredményei szerint egyébként ez tízből három európaira igaz. Közép-Európában a lengyeleknél és Magyarországon a legnagyobb a megtakarítással nem rendelkezők aránya. A másik végletet az Egyesült Államok jelenti, ott mindössze minden tizedik vallja magát "nincstelennek" (arányuk tavaly még nyolcszázalékos volt) - írja a Napi. Az európaiak 49 százalékának kevesebb mint 25 ezer eurós vagyona van (ingatlanok nélkül), kilenc százalékuk vagyona 25-50 ezer euró közötti, négy százalékuk pedig ennél nagyobb vagyonnal rendelkezik. Szűkebb régiónkban a megkérdezett háztartásoknak 27 százaléka nyilatkozott ötezer euró alatti magánvagyonról.

A következő év megtakarításaira vonatkozó várakozások alapján úgy tűnik - hangsúlyozta Kozák -, hogy összességében mérséklődött a társadalmi pesszimizmus. Míg tavaly például Magyarországon még tízből nyolcan számítottak megtakarításaik rövid távú (12 havi) csökkenésére, addig idén tavasszal tízből öten vélekedtek így. A többi vizsgált térségben is enyhült a borúlátás, bár igaz, hogy ez közel sem volt annyira jellemző, mint nálunk.

Arra a kérdésre, hogy milyen befektetési formát választana, ha rendelkezésére állna 25-50 ezer euró, összesítetten 17 százalék, Magyarországon viszont 42 százalék volt azok aránya, akik nem adtak választ. Kozák szerint Magyarországon a magas válaszmegtagadási arány hátterében a befektetési formákkal szembeni általános bizalmatlanság, bizonytalanság állhat.

Európában a megtakarítással rendelkező lakosság háromnegyede bankbetétben tartja pénzét. A második helyen az életbiztosítások szerepelnek, a megkérdezettek 43 százaléka tartja ebben a típusú megtakarításban vagyonát. Részvényekben és részvényalapú befektetési alapokban az európaiak 29 százaléka gyarapítja megtakarítását, nyugdíjala pokban egynegyedük, kötvényekben pedig 12 százalékuk. A bankbetét nálunk is a legnépszerűbb, a többi befektetési forma igénybevétele viszont jóval alacsonyabb.