Vádat emelt az ügyészség az Il Ferro-ügyben

2010.07.08. 12:54
A cég havi 50 ezer forintot ígért a kocsijukat reklámokkal felmatricázó autósoknak. A modell bedőlt, 2007 áprilisáig az Il Ferro Kft. összesen 2518 ügyféllel úgy kötött hasznosítási és reklámszerződést, hogy a vádlottak tisztában voltak azzal: a szerződésekben vállalt havi reklámdíj fizetési kötelezettségének a társaság egyáltalán nem, illetve csak két-három hónapig tud eleget tenni,

L. Róbert és 6 társa ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, különösen nagy értékre üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás, több mint 2000 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, számvitel rendje megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat - mondta el a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriell.

A vádirat lényege szerint az Il Ferro Kft. 2006 januárjától gépkocsireklámmal kapcsolatos tevékenységet is folytatott, amelyet a második félévtől egyedüli tevékenységként végzett. A cég gépjármű-tulajdonosoknak mint reklámközzétevőknek "hasznosítási" és "reklámszerződési" lehetőséget kínált. A cég új gépkocsi vásárlása esetén vállalta, hogy biztosítja a gépjárművet és fizeti annak havi törlesztőrészletét, maximum bruttó 40 ezer forintig.

A gépjármű tulajdonosának egyszeri, ügyintézési díjat kellett fizetnie és a járművet csak az Il Ferro Kft. mint reklámozó által kijelölt forgalmazóknál vásárolhatta meg. Ezért cserébe a vádlottak a forgalmazóktól közvetítői jutalékot kaptak.

Használt gépkocsi esetén a gépjármű tulajdonosa több évre szóló "reklámszerződést" köthetett a céggel, ebben az esetben is egyszeri szerződéskötési díjat kellett fizetnie.

A szerződő autótulajdonosok vállalták továbbá, hogy járművükön elhelyezik az Il Ferro Kft. hirdetését, és a gépkocsival munkanapokon legalább 40 kilométert megtesznek. A cég pedig vállalta, hogy havonta bruttó 50 ezer forint reklámdíjat fizet a reklámhordozó részére.

Az Il Ferro Kft. - az ügyészség vádirata szerint - a megalapításától kezdődően likviditási gondokkal küzdött, saját tárgyi eszközállománnyal nem rendelkezett, bérelt ingatlanokban működött.

A kft. költségei 2006 decemberére csaknem 100 millió forinttal, míg 2007 áprilisára 500 millió forinttal haladták meg a szerződésekből befolyó összeget. A reklámtevékenységből eredő kiadások, díjfizetések fedezetére, a gépkocsireklám-tevékenység működtetéséhez a járműtulajdonosokkal kötött újabb szerződések alapján beszedett belépési díjak önmagukban hosszú távon nem voltak elegendőek.

L. Róbert, V. Mátyás és K. Attila vádlottak irányítása alatt 2006 júliusától 2007 áprilisáig az Il Ferro Kft. összesen 2518 ügyféllel úgy kötött hasznosítási és reklámszerződést, hogy a vádlottak tisztában voltak azzal: a szerződésekben vállalt havi reklámdíj fizetési kötelezettségének a társaság egyáltalán nem, illetve csak két-három hónapig tud eleget tenni, mivel a cég hosszú távú működése nem biztosított - tartalmazza a főügyészség közleménye.

Az ügyészség szerint 2006-ban L. Róbert a gazdasági társaság bankszámlájáról több részletben több mint 500 millió forintot utalt át két, az Il Ferro Kft.-vel üzleti kapcsolatban nem álló gazdasági társaságnak, melynek képviselői az összeget készpénzben visszajuttatták L. Róbertnek, aki azt eltulajdonította.

Az eljárás a Fővárosi Bíróságon folytatódik, a vádlottak szabadlábon védekeznek - közölte Skoda Gabriella.