Bársonyos kiigazításba fogott a kormány

2010.07.13. 06:49
A parlament tegnap 15 milliárd forintot vont el a független költségvetési intézmények költségvetéséből - ezzel a döntéssel, illetve a már elrendelt 40 milliárd forintos zárolással a kormány egy hónap alatt ötvenmilliárd forinttal javította a költségvetési idei egyenlegét.

Pár hónappal ezelőtt a gazdasági vészhelyzetre hivatkozva ígérte a Fidesz, hogy kormányra kerülve az idei költségvetési törvényt teljesen átírja - ez elmaradt, ám a parlament ennek ellenére - egymással párhuzamosan futó - két költségvetési módosítást tárgyal.

A képviselők tegnap elfogadták azt a fideszes költségvetés-módosítást, amelynek alapján a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól 9,3 milliárd forint saját bevételt, a Magyar Energia Hivataltól 1,1 milliárdot, a szabadalmi hivataltól 319 millió forintot, a pénzügyi felügyelettől pedig 5 milliárd forintot vonnak el - számol be a Napi Gazdaság. A költségvetési intézmények a saját bevételeikkel elvileg szabadon rendelkeznek (ezt egyébként megváltoztatja az államháztartási törvény parlament előtt levő módosítása), ezekből most 15,7 milliárd forintot zárolnak - ami persze a költségvetés pozícióját javítja.

A 15,7 milliárd forint elvonás mellett a kormány már elrendelt minisztériumoknál egy 40 milliárdos kiadásitétel-zárolást - így az Orbán-kormány egy hónap alatt 50 milliárd forintot fogott a költségvetésen, vagyis a kormány csendes költségvetési kiigazításba kezdett.

A 15 milliárd forint zárolása az Orbán-csomag része, s ugyanebben a javaslatban szavaztak a pártok támogatásának 15 százalékos csökkentéséről is - igaz, ez mindössze 223 millió forintos elvonást jelent. A tegnap elfogadott költségvetés-módosítás szerint a pártok költségvetési támogatását a választási eredményekhez igazította. A választási eredmények ismeretében így a Fidesz az idén 870 millió forintot, az MSZP 656 millió forintot, a Jobbik 222 milliót, a KDNP 213 millió forintot, míg az LMP 123 millió forintot kaphat. Ugyan a parlamentbe nem jutott be, de négy évig még kap költségvetési apanázst a MDF és az SZDSZ is. Az öt parlamenti párt további 1,2 milliárd forinton osztozkodhat - amit a pártalapítványok kapnak meg.

Alig fejezte be az egyik költségvetési módosítás tárgyalását a parlament, máris egy másikba kezdetett: a szintén fideszes előterjesztés szerint januárig visszamenőleges hatállyal eltörlik a vendéglátósokra, szállodásokra kivetett televízió-üzembentartási díjat, amelyből az idén alig 900 millió forint bevételt reméltek. E második költségvetési törvénymódosítást a jövő héten fogadhatja el a parlament.