Berágott a kormányra az IMF

2010.07.13. 10:43 Módosítva: 2010.07.23. 15:55
Fagyosabbá vált a viszony a hazánkban tartózkodó IMF-delegáció és a kormány között, mert a magyar fél kész tények elé állította a Valutaalapot az idei adócsomag kapcsán. Az IMF a rugalmatlan hozzáállás miatt neheztel, pedig vannak még szakmai kifogásai is adóügyekben. A hét végéig kell egymás tenyerébe csapniuk a feleknek, addig még lesznek tárgyalások. De a jövő évi költségvetési elképzelések kidolgozatlanok, és ez sem tetszik Washingtonnak.

A Nemzetközi Valutaalappal folytatott első hivatalos tárgyalásán a kormánynak sikerült kivívnia a szervezet haragját – értesült lapunk több forrásból.

Az IMF-delegáció múlt héten érkezett Budapestre, hogy a 2008 őszén nyújtott mentőcsomag miatti normál negyedéves felülvizsgálat keretében egyeztessen a kormánnyal, értékelje az elmúlt negyedév költségvetési és pénzügypolitikai teljesítményét, valamint konzultáljon a jövőbeli tervekről. Úgy tudjuk, az IMF több dolog miatt is neheztel a kabinetre, de a bajok fő forrása az, hogy az Orbán-kormány lényegében nem hajlandó tárgyalni az idei intézkedések tartalmáról, a már bejelentett és jövő héten a parlamenti zárószavazáson is áteső adócsomagról, és benne különösen a bankadó összegéről.

A merev hozzáállás veszélyére a Valutaalap már idejekorán figyelmeztette a június elején felállt kormányt. Pár héttel ezelőtt a szervezet egyik felsővezetője a levelében éreztette, hogy nem szeretik, ha kész tények elé vannak állítva, és ha az érdemi egyeztetésnek nem hagy teret a kabinet. A kormányzati oldalt láthatóan nem hatotta meg a Valutaalap intelme, információink szerint a múlt heti konzultációkon a magyar fél közölte, hogy az adócsomag úgy lesz elfogadva, ahogyan azt a kormány megalkotta és benyújtotta a parlamentnek, így a 200 milliárd forintos idei bankadóból sem engednek. A teljesen rugalmatlan viselkedés miatt a washingtoni szervezetet képviselő ki is fejezték nemtetszésüket.

A merev hozzáállás miatt már kikelt az EKB

A kompromisszumra való nyitottság hiánya miatt a kormány már egy kínos szituációba lavírozta magát. Az MNB-vezetés bére csökkentésének kormány által előterjesztett terve elbukott az Európai Központi Banknál, az európai intézmény szóvá tette azt is, hogy a magyar kabinet nem tartotta be az egyeztetési szabályokat, túl későn külde el Frankfurtba a tervet, és nem hagyott teret az érdemi konzultációra.

Egyik forrásunk szerint a Valutaalap egyenesen arra kérte a kormányt, hogy halasszák el – akár őszre – az idei adócsomagról a szavazást, hogy azt még formálhassák. A konkrétumok közül az ország méretéhez képest nagynak tartott bankadó mellett az sincs nagyon a Valutaalap ínyére, hogy a kormány a társasági adónál kíván végrehajtani adócsökkentést. Az IMF szerint ha adómérséklésbe fog a kabinet, akkor azt jobb lenne az élőmunkaterhekre összpontosítani.

Másik forrásunk szerint bár feszültebb lett a viszony a nemzetközi szervezet és a kabinet között, a kimenetel nem látható. A hét végéig kell valamilyen megállapodást tető alá hozni, addig még leülnek az asztalhoz a felek. Az IMF számára kulcsfontosságú, hogy az idei, az új kormány által is felvállalt, 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetésihiány-célt teljesítse az ország, az alá legyen támasztva intézkedésekkel, ehhez képest minden más most másodlagos – érzékeltette a helyzetet forrásunk.

A jövő év kidolgozatlan, ez sem jó

A viszony fagyosabbá válásához értesülésünk szerint hozzájárult az is, hogy a jövő évi költségvetési tervek nagyon kidolgozatlanok. Az apparátus most azon erőlködik, hogy az idei hiánycél valahogy meglegyen, a pár hete bejelentett, az állami szférára vonatkozó 120 milliárd forintos spórolásnak csak a fele van meg egyelőre, a másik felét valahonnan össze kell még kaparni, ezért a jövő évi feladatokhoz még nem értek oda – magyarázta egyik forrásunk.

Ugyanakkor egy másik forrásunk szerint ezen a ponton az IMF is ludas, ugyanis szűk egy hónapja, amikor a delegáció új vezetője nem hivatalos tárgyalásokat folytatott Magyarországgal, azt érzékeltette a magyar féllel, koncentráljanak az idei esztendőre és a hiánycél tartását biztosító csomag kidolgozására, a 2011-es büdzsé ráér később.

Varga szerint nincs fennakadás

Megkérdeztük mind az IMF-et, mind a Nemzetgazdasági Minisztériumot értesüléseink kapcsán, mindkét helyről azt válaszolták, hogy a tárgyalások lezárásáig nem kívánják kommentálni információinkat.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára nem sokkal később az MTI-nek mégis nyilatkozott. Szerinte nincs fennakadás a tárgyalásokon és nem igaz, hogy az IMF az adócsomag őszre csúsztatását kérte.

Az államtitkár ugyanakkor elismerte: előfordult, hogy az IMF jelezte, egy-egy jogszabályt később kellene életbe léptetni. Hozzátette: a kormány azonban jelezte, a június eleji helyzet miatt a kabinetnek azonnali lépéseket kellett tennie, ezek a törvényjavaslatok ennek jegyében születtek. Ezt az IMF meg is értette. Varga szerint a bankadóból tervezett 200 milliárd forintnak idén be kell folynia a büdzsébe, és ezt az IMF sem vonta kétségbe.

Arra a kérdésre, hogy az parlament előtt lévő gazdasági csomag változhat-e a további tárgyalások fényében, azt válaszolta: a kormány intézkedési csomagjának jövő héten van a zárószavazásra, néhány javaslatról július 22-én szavaznak. Ez szerencsés is - fűzte hozzá -, mert így több idő jut az IMF-fel való érdemi egyeztetésre.

Varga Mihály kiemelte: a hétfőn elfogadott módosító indítványok eddig még nem változtattak érdemben az eredeti előterjesztésen, de még nem volt meg a zárószavazás, és volt már arra példa, hogy koherenciazavar címén zárószavazás előtt bekerültek a törvényekbe olyan ügyek, amelyeket a parlament korábban nem tudott lezárni.