Közel a csúcshoz az áramigény

2010.07.14. 18:50
Ezekben a napokban nagyobb a villamosenergia szükséglet, mint a tél jelentős részében. A megnövekedett áramigény azonban nem tart sokáig.

A harminc fok feletti csúcshőmérsékletek miatt jelentősen megugrott a hazai villamosenergia igény, de még így is csak a nyár legmelegebb napjaiban képes megközelíteni a téli fogyasztási szintet. A Mavir adatai szerint szerda délután 6159 MW volt a csúcsterhelés, ami már közel jár a január 28-án mért 6284 MW csúcsigényhez. Az eddigi abszolút csúcstól ugyanakkor még nagyon messze vagyunk, 2007. november 29-én 6602 MW volt a hazai áramszükséglet.

A magyar rendszerirányító közleménye szerint huszonhat fokos napi átlaghőmérséklet felett minden további egy fok emelkedés 60-100 MW terhelésnövekedést okoz. Ez körülbelül azt jelenti, hogy a következő napokban átlagosan óránként 1,3-2,2 millió forinttal kell többet fizetni az elektromosságért.

Az ugrásszerűen megnövekvő áramigények azonban általában csak néhány napra szoktak korlátozódni, az átlagos napi hőmérsékletekhez visszatérve már nem jellemző nyáron sem az ilyen magas energiaszükséglet. Ilyenkor az egyetlen problémát az jelenti, hogy nehezen jelezhetőek előre ezek az extrém meleg napok. Az utóbbi években ráadásul könnyebb a rendszerirányító dolga, hiszen 2007 óta csökken a nyári villamosenergia szükséglet. Az addig folyamatosan emelkedő fogyasztási trend a válság hatására megfordult, és időleges csökkenésbe kezdett. Így sok a szabad kapacitás és az import miatt nem jelent gondot a fogyasztók igényeinek kielégítése.