Drága a magyarországi tankolás

2010.07.16. 07:57

Azok a romániaiak, akik napjainkban magyarországi bevásárlásra szánnák magukat, jobban teszik, ha előtte odahaza jól megtankolnak. A holtankojak.hu legfrissebb adatai szerint ugyanis Romániában - átlagosan - a 95-ös benzin literjéért 295 forintot kell fizetni, a határ túloldalán, Biharkeresztesen viszont 342 forint egy liternyi 95-ös. Horvátországból és Szlovákiából is érdemesebb tele tankkal elindulni Magyarország felé, mert ott is kedvezőbb áron lehet tankolni, az előbbi helyen ugyanis 318 forintért, míg északi szomszédunknál 330 forintért mérik literjét a 95-ös benzinnek. Értelemszerűen azoknak, akik az említett irányokba mennek például kirándulni, érdemes átgurulniuk a határ túloldalára és ott tankolni.

Az osztrákoknak szinte mindegy, hogy a nagy magyarországi bevásárlás előtt otthon vagy nálunk tankolnak, az árak ugyanis hasonlóak. Azoknak a magyaroknak viszont, akik például Olaszországba mennek kirándulni, érdemesebb Magyarországon, aztán pedig Ausztriában megvenniük az üzemanyagot, mert Itáliában mostanában 385 forintnak megfelelő eurót kell érte fizetni. Azoknak is Magyarországon érdemes tankolniuk, akik Németországba tartanak, mert Csehországban 352, Németországban pedig 396 forintért lehet 95-ös benzint vásárolni.

A fuvarozók is jobban járnak, ha a szomszédos országokban tankolnak, Szlovéniában - ahol létezik a kedvezményes kereskedelmi gázolajár - ezer liter gázolajért nettó 887 eurót kell fizetni, míg Magyarországon (ahol egyelőre nincs ilyen kedvezmény) 928-at. A szlovéniainál is jobb az ár Romániában, ott ugyanis 871 euróba kerül ezer liter gázolaj, és a környező országok közül Ausztriában és Csehországban drágább a gázolaj, mint Magyarországon: nyugati szomszédunknál ugyanis 931,7 eurót kell fizetni, míg Csehországban 1040,75 eurót ezer literért, egyébként a környéken itt a legmagasabb a gázolaj ára - derül ki a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete által gyűjtött adatokból.