Ágnes
-1 °C
2 °C

Hol strandolhatunk a legolcsóbban?

2010.07.17. 10:32
Miután az elmúlt tíz évben néhány ezerfős kistelepülések is lelkes fürdőfejlesztésekbe kezdtek, ma már az ország több mint kétszáz strandjának, gyógy-, élmény- és termálfürdőjének több mint 2500 medencéjébe menekülhetünk a forróság elől. A bőséges kínálat az árakat is igencsak széthúzta: 1000 forint alatti és 5000 forint fölötti felnőtt napijegyet is találtunk.

Magyarország legolcsóbb és legdrágább strandját megkeresni sokkal nehezebb volt, mint gondoltuk. Azt hittük, néhány nap alatt végigkattinthatjuk az ország összes strandjának honlapját, és máris kiderül, hol a legolcsóbb és hol a legdrágább a belépőjegy. Három kategóriánk volt: felnőtt napijegy, kedvezményes napijegy és családi jegy, valamint néztük azt is, hogy hol hány éves korig ingyenes a strandolás.

Lehetőségek végtelen tárháza

Szóval nem tűnt bonyolultnak a dolog, mégis az lett. Hamar kiderült ugyanis, hogy ahogyan nincs egyenstrand, úgy nincs egyenjegy sem. Vannak fürdők, ahol egy jegyért minden – vagy legalábbis szinten minden – szolgáltatást megkapunk, vannak, ahol négy-öt különböző jegytípusból is választhatunk: strand, élmény, uszoda, termál, ilyen zóna, olyan zóna. Aztán a család van, ahol két gyerek, két felnőtt, van, ahol három személy, van, ahol négy személy.


Hol strandolhatunk a legolcsóbban? nagyobb térképen való megjelenítése

Vannak strandok, ahol eltérőek a hétvégi és hétköznapi jegyárak, Budapesten az egyes fürdők bizonyos hétköznapokon félárú jeggyel működnek, egyes strandokon eltérő kedvezményes árú jegyek vannak gyerekeknek és diákoknak és nyugdíjasoknak, egyes településen a helyiek féláron vagy még olcsóbban strandolhatnak. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy vannak fürdők, ahol csak két-három medence várja a vendéget, míg más helyeken csúszdapark, szauna, szolárium is benne van a jegyárban.

Szóval az objektív összehasonlítás szinte lehetetlen. A nehézségek persze nem vették el a kedvünket, de korántsem vagyunk biztosak abban, hogy valóban sikerült megtalálnunk a legolcsóbb és legdrágább strandokat. Ezért kérjük a nyájas olvasót, hogy ha a listában szereplőnél drágábbat vagy olcsóbbat tud, írja meg nekünk, és mi később közzétesszük az olcsónál is olcsóbb, drágánál is drágább helyek neveit.

A listázás alapvető szempontjai az alábbiak voltak: csak napijegyek árait néztük – tehát nem foglalkoztunk a két-három órára szóló vagy a zárás előtt néhány órával megvehető jegyekkel –, méghozzá hétköznapi belépésre (miután a strandok többségében nincs különbség hétköznap és hétvége között). A kedvezményes jegyeknél, ahol több típusú volt, a gyerekjegy árát listáztuk, a családi jegynél két szülő + két gyerek modellel számoltunk.

Fürdés ezer alatt

Amit biztosan kijelenthetünk: még idén nyáron is több olyan strand van az országban, ahol ezer forintnál olcsóbb egy egész napra szóló, nem akciós árú felnőtt belépőjegy. A teljes árú jegyek listájának első helyezettje a Hajdú-Bihar megyei földesi strand- és gyógyfürdő, ahová 790 forintba kerül egy felnőtt napijegy (legalábbis a település honlapján olvasható adatok szerint). Az öt éve gyógyvízűnek minősített, május elejétől augusztus végéig működő strandon három nyitott medence van, egy úszó-, egy termál- és egy gyerekmedence.

Csak tíz forinttal maradt le az első helyről a Nógrád megyei Pásztón lévő strand, ahol 800 forintba kerülnek a belépők, ezért egy gyermek- és egy kettéosztott, nagy alapterületű felnőtt medencét lehet használni. A dobogóra a Békés megyei Tótkomlóson lévő Rózsa fürdő került fel, ahol 860 forintba kerül egy felnőttjegy. Ezért egy 25 és egy 33 1/3 méteres úszómedencét, egy látványelemekkel, csúszdával és árnyékolóval tuningolt gyerekmedencét és egy gyógymedencét kínál (továbbá vannak a fürdőben wellness-szolgáltatások is, ám azokért már 1400 forintos kiegészítő jegyet kell venni).

Termálfürdő - Tótkomlós (fotó: termalfurdo.net)
Termálfürdő - Tótkomlós (fotó: termalfurdo.net)

Szintén ezer forintnál olcsóbban bejuthatunk a kiskunhalasi termálfürdőbe, a tatai Fényes fürdőbe, a kabai gyógyfürdőbe és a füzesgyarmati Kastélypark fürdőbe, ezek teljes árú belépőjegyei 900 forintba kerülnek. Ezek jellemzően öt-hatmedencés strandok termálvízzel, nyitott és termálvízzel, amelyekben szintén kiegészítő jegyet kell váltani egyes szolgáltatásokhoz, így például gyógyszolgáltatáshoz vagy a szaunáért).

Ha csak 10 forinttal is, de az 1000 forintos szint alatt van a pécsi Hullámfürdő és a keszthelyi városi strand belépőjegyeinek ára – utóbbiban egy Balatont formázó medence és a Balaton használata van benne –, kereken egy ezresbe kerül a lakitelki és túrkevei strandbelépő, és csak 20 forinttal drágább annál a szarvasi fürdő teljes árú belépője.

Termálfürdő - Orosháza-Gyopárosfürdő (fotó: termalfurdo.net)
Termálfürdő - Orosháza-Gyopárosfürdő (fotó: termalfurdo.net)

A vidéki strandok többségében a felnőtt napijegy 1100-1700 forintba kerül, ebbe a sávban tartozik sok más mellett a hajdúszoboszlói strandfürdő – ott élményfürdő is van, természetesen más árkategóriában –, a harkányi, a békéscsabai, a tiszakécskei, igali, szolnoki, bogácsi, nyíregyházi, kecskeméti, ceglédi, leányfalui, marcali, zalakarosi, mórahalmi fürdő, és ezen az áron működik Orosháza-Gyopárosfürdő és a mezőkövesdi Zsóry-fürdő is.

Míg vidéken ez középkategória, addig a fővárosban a legolcsóbb strandoknak vannak ilyen árai: a pünkösdfürdőire 1300, a Paskálra 1500, a csillaghegyire 1700, a római és a csepeli strandra 1800 forint a belépőjegy. Igaz, a fővárosban minden hétköznap egy-egy strandra féláron lehet bejutni. Hétfőn a Dagályban, kedden a Paskál, szerdán a Csepel, csütörtökön a Római, pénteken a Csillaghegyi strandon van úgynevezett strandváró nap, vagyis a kedvezményes napon a 750 forintos jegyével a Paskál nemcsak a főváros, hanem az ország legolcsóbb strandja is.

Kétezerért szinte mindent

Vidéken csak néhány fürdő teljes árú napijegyének ára éri el a fővárosban középkategóriának számító 2000 forintot. A büki fürdőbe 1950 forintért lehet bejutni, a gyulai várfürdő 2130 forintba kerül, a sárvári fürdő 2300, a kaposvári 2330, míg a lipóti 2400 forintért vehető igénybe.

Ezekben a belépőjegyekben a magasabb árért általában tíznél több nyitott és fedett medence, továbbá a strand szinte minden szolgáltatása benne foglaltatik. Gyulán például egy fedett élménymedencéé igen, de szaunaparké nem, Sárváron szintén csak a szaunavilágba kell külön jegyet váltani. A legdrágább budapesti fürdő a Gellért – 3900 forintos napijeggyel –, míg a Széchenyi fürdő 3100 forintba kerül (a Palatinus és a Dagály pedig alapesetben 2200-2300 forintért vehető igénybe).

Barlangfürdő - Miskolctapolca (fotó: termalfurdo.net)
Barlangfürdő - Miskolctapolca (fotó: termalfurdo.net)

A teljes árú napijegyek alapján a legdrágább vidéki fürdőzési lehetőséget a miskolctapolcai barlangfürdő kínálja, ám annak 3300 forintos napijegyét nem annyira a hat nyitott medencéje, hanem inkább speciális adottsága, a barlangban kialakított medencék magyarázzák. Szintén speciális szolgáltatásokat nyújtanak a hazai aqua- és csúszdaparkok, élményfürdők, amelyeknek értelemszerűen az árfekvése is egészen más.

A legolcsóbb aqupark az általunk felleltek közül a nyíregyházi Aquarius, ahová 1900 forintba kerül egy teljes árú jegy. Az élményfürdők többségébe 3000 forint fölötti jegyáron lehet bejutni, a szegedi Aquapolis 4000, a debreceni Aquaticum 4400, a budapesti Aquaworld 4900, míg a mogyoródi Aquaréna 5500 forintos napijeggyel várja a látogatókat. Ennyi pénzért a legtöbb helyen minden szolgáltatást megkapunk, bár van, ahol a szaunáért fizetni kell.

Látszik rajta, hogy fiatal

Ha a kedvezményes jegyárakat nézzük, akkor is a földesi strand nyert: egy diák- vagy nyugdíjas napijegy 395 forintba kerül. A második legjobb választásnak a szarvasi fürdőt találtuk, bár némileg sajátos az árképzése.

A honlapján lévő tájékoztatás szerint az alábbi kedvezményes áraik vannak: „diák: 650 Ft/alkalom, diák diákigazolvánnyal: 480 Ft/alkalom”. Telefonos érdeklődésünkre elmondták: ez azt jelenti, hogy aki viszi az érvényes diákigazolványát, az az életkorától függetlenül bemehet 480 forintos jeggyel. Aki nem viszi, de „látszik rajta, hogy még fiatal”, az 650 forintért strandolhat.

Termálfürdő - Füzesgyarmat (fotó: termalfurdo.net)
Termálfürdő - Füzesgyarmat (fotó: termalfurdo.net)

Ez utóbbinál már vannak kedvezőbb árak is: a pásztói strandon 500 forint a kedvezményes belépőjegy, a kabai fürdőbe 570 forintért mehetnek be a diákok vagy nyugdíjasok (de ott vannak 420 forintért gyerekjegyek is). A tatai Fényes fürdő és a kiskunhalasi fürdő egyaránt 600 forintért kínálja az egész napra szóló jegyet diákoknak és nyugdíjasoknak, a tótkomlósi Rózsában 630 forint a kedvezményes jegy. Keszthelyen 660 forint, Lakitelken és Füzesgyarmaton 700, a soproni Lővér fürdőben 710 forint a diákjegy – és 410 forintért mehetnek be a 3-6 évesek –, Csokonyavisontán 750-be, Pécsen 800, a harkányi fürdőben 880 forint a nem teljes árú napijegy.

Budapesten csak a pünkösdfürdőire lehet 1000 forintnál olcsóbban kedvezményes árú napijegyet venni, ez a belépő 900 forintba kerül. A Paskálra egy ezresért, a Csillaghegyibe 1200, míg a csepeli és a római fürdőbe 1300 forintért mehetünk be kedvezményes jeggyel (persze a már említett strandváró napokon ezek a díjak is megfeleződnek).

A drágább kedvezményes árú jegyek 1500 forintnál kezdődnek, a Gyulai várfürdőbe és a miskolctapolcai barlangfürdőbe 1700 forintért mehetnek be diákok és nyugdíjasok – Gyulán 1000 forint a 3-6 évesek belépője –, a sárvári és a kehidakutányi kedvezményes jegy 1500, a hévízi tóra 1900, az egri fürdőbe 1400 forint a kedvezményes jegy, míg a budapesti Gellért fürdőbe a diákok és nyugdíjasok is 2300 forintért juthatnak be. Az aquaparkokban 1600 forintnál kezdődik a kedvezményes ár (Nyíregyháza, Esztergom), az Aquarénába viszont a 10 évesnél idősebb diákoknak és a hatvan év felettieknek is 4400 forintot kell fizetniük.

Ötszázötven per fő

A legolcsóbb családi jegy versenyét Kiskunhalas nyerte 2200 forintos árral, éppen csak megelőzve a 2300 forintos Tatát (egyébként a vidéki strandok több mint harmada nem kínált ilyen lehetőséget). A leányfalui strandra keddenként személyenként 600 forint a családi jegy, vagyis a négyfős modellel számolva 2400 forintba kerül, míg Tótkomlóson 2530 forintba. Háromezer forint alatt van a soproni Lővér és a szolnoki Liget strand családi jegye is, éppen 3000 forintért pedig Lakitelken strandolhat a család.

A családi jegyek jellemzően 4000-5000 forintba kerülnek, az általunk fellelt legdrágább családi belépő a 6800 forintos lipóti, alig megelőzve a 6230 forintos kaposvárit (igaz, ez utóbbi 2+3 fő belépésére jogosít fel). A sárvári családi jegy 5700, a büki 5500, a gyulai 5400 forint, Egerben 5000, Zalakaroson és Cegléden ennél egy százassal olcsóbb a két felnőtt, két gyerek belépője. Az aquaparkoknak is csak egy része kínál családi jegyet, ezek ára 6000-11 000 forint között szóródik, a fővárosban a pünkösdfürdői strandra csak 4000, a Palatinusra 7400 forint a családi jegy (a Dagályba is alig olcsóbb, 6800 forint).

Újszülött is fizet, óvodásnak is ingyen

Igencsak eltérő a fürdők üzleti gyakorlata abban a tekintetben is, hogy hány éves korig adnak ingyenes belépőt. Azok közül a strandok közül, amelyek a djíszabásukban foglalkoznak egyáltalán ezzel, a szegedi Anna fürdőben egyáltalán nincs életkori tolerancia: 4 éves korig 100 forintba kerül a csecsemők és kisgyerekek beléptetése (ugyanakkor a szintén szegedi Napfény fürdő aquapolisba 4 éves korig ingyenes a belépés).

Gellért fürdő - Budapest (fotó: termalfurdo.net)
Gellért fürdő - Budapest (fotó: termalfurdo.net)

A részben ingyenes fürdők közül a legnagyobb a szigor Mórahalmon, ahol csak 1 éves kor alatt ingyenes – utána 5 éves korig 500 forintba kerül – a strand. Budapesten minden fürdőben egységesen 2 éves kortól kell fizetni. Szintén 2 éves korig ingyenes a fürdőzés Ráckevén és Kecskeméten, valamint a zalaegerszegi AquaCityben. Az átlagot a 3 vagy a 4 éves kor jelenti, de egyes helyeken akár 6 éves korig ingyen mehetnek be a gyerekek, ilyen egyebek mellett Szarvas, Sárvár, Kehidakustány, Túrkeve, Kaposvár, Zalakaros és Harkány

A különböző jegytípusok összesítéséből az látható, hogy az általunk vizsgált strandok közül a tatai, a kiskunhalasi és a tótkomlósi a három legolcsóbb, de a kedvező árúak közé tartozik a füzesgyarmati, a soproni, a keszthelyi, a lakitelki és a szarvasi fürdő is. Az, hogy ezek többsége a dél-alföldi megyékben van, egyfelől a keleti és a nyugati országrészekben élők, valamint az odalátogatók életkörülményeinek különbségével lehet magyarázni. Másfelől magyarázatot jelent az is, hogy az olcsóbb strandok többsége fejletlenebb, kisebb területen, kevesebb medencével működik (az egyik legolcsóbb, a füzesgyarmati például két hektáron, míg a szintén Békés megyében, szintén egy kastélyparkban lévő gyulai csaknem kilenc hektáron).