IMF vs. kormány: vita van, megszorítás nem lesz

2010.07.17. 16:58 Módosítva: 2010.07.17. 16:58
Nem készít újabb kiadáscsökkentő csomagot a kormány, de két ügyben komoly nézeteltérés van a kabinet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között - cáfolta az Index értesülését az MTI kormányzati forrásokra hivatkozva. Elképzelhető, hogy a kabinet és az IMF már a hétvégén tájékoztatást ad saját álláspontjáról.

A kormány nem készít sem B-tervet, sem megszorító, sem kiadáscsökkentő csomagot. Ezzel kapcsolatban valótlanok az Index szombat reggeli értesülései – írja az MTI kormányzati forrásokra hivatkozva. Az viszont igaz, hogy két ügyben komoly nézeteltérés van a kormány és az IMF között.
 Ez a két ügy a bankadó idei bevezetését és a Simor András jegybankelnök fizetésének csökkentését szolgáló javaslat. Akár már a hétvégén nyilvánosságra hozhatja a kormány és az IMF is a saját, a tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját, de még nem tudni, hogy ezt együtt, vagy külön-külön teszik meg.

Az Index szombat reggel azt írta: nem enged a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió az idei és a jövő évi magyar költségvetési hiánycélból, pedig a kormány lazítani szeretett volna ezeken. Az INdex értesülése szerint a kormánynak gyorsan össze kell állítania egy újabb kiigazító csomagot, amivel meggyőzik Brüsszelt és Washingtont, hogy tudják tartani a deficittervet
.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára július 13-án az MTI-nek azt mondta: nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között folyó tárgyalásokon; a hétvégére elkészül a szándéklevél. Hozzátette: a szándéklevél elkészítéséig még tisztázzák azokat a kérdéseket, amelyeket másként ítélnek meg, mint a kormány.
    Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter július 5-én mondta az MTI-nek, hogy a tárca megkezdi a két hétig tartó egyeztetést azIMF-fel és az Európai Unióval.
 A tervek szerint az Országgyűlés július 22-én csütörtökön szavaz a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényről, amely tartalmazza a bankadó bevezetését, és a jegybankelnök fizetéscsökkentésére vonatkozó szabályt is.  • Tippek
  • Bankszámla