A minisztériumnak nem tetszik a Volánbusz-tender

2010.07.19. 07:10
A Volánbusz Zrt. egyik közbeszerzési eljárását megakasztaná az új minisztérium, mert például olyanok a feltételek, hogy sok cég, köztük a magyarok nem tudnának részt venni a folyamatban, a verseny pedig csorbulna.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Volánbusz Zrt. autóbusz-beszerzési tenderének leállítását kezdeményezi, mivel a kiírásban foglalt feltételek számos lehetséges induló részvételét kizárják, a nehezen indokolható elvárások miatt a magyar gyártók is esélytelenek a közbeszerzésben való sikeres szereplésre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében emlékeztet arra: a folyamatban lévő tendert 2010 júniusában indította a Volánbusz Zrt. A vállalat 20 darab kettőtengelyes és 40 darab háromtengelyes új, alacsonybelépésű szóló autóbusz megvásárlását tervezte. A kiírást számos kritika érte elsősorban amiatt, hogy háromtengelyes autóbuszokat sok gyártó (köztük több magyar cég) önállóan nem képes előállítani. A szűkebb pályázói körben nem alakulhat ki valódi árverseny - véli a szaktárca.

A közbeszerzést az alapítói és tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. állíthatja le. A Volánbusz járműállományának egyébként indokolt fejlesztésére, bővítésére a későbbiekben a részvételi feltételek megváltoztatásával új közbeszerzést indíthat.

A tárca figyel és dolgozik

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatosan végzi az állami vagyonkezelésbe tartozó cégek teljes átvilágítását. A felülvizsgálat része a társaságok által megkötött vagy tervezett külső szerződések megalapozottságának, fenntartásuk vagy elvetésük lehetőségének felmérése.

A tárca a közbeszerzési törvény parlament elé terjesztett módosításával igyekszik javítani az állami és önkormányzati tenderek általános részvételi feltételein. A javasolt változások mindegyike azt szolgálja, hogy átlátható, egyértelmű és a túlzott elvárásokat korlátozó szabályok segítsék a pályázókat, ezen belül is leginkább a hazai kis- és középvállalkozókat - olvasható a közleményben.

Volt bár baj volánbuszos tenderrel, nem is oly rég

Bő fél éve egy másik, de szintén a Volánbuszhoz köthető tenderrel volt hangos a sajtó. Múlv év decemberében hirdették ki győztesnek a kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd.-t a Volánbusz 60 jármű beszerzésére kiiírt közbeszerzésén. Pér napra rá felfüggesztették az eljárást, mert az egyik vesztes fél megtámadta az ítéletet. Aztán végül is a második eredményhirdetésen is a kínai cég győzött.