Nem nyúlt a kamathoz az MNB

2010.07.19. 14:01 Módosítva: 2010.07.19. 14:40

A várakozásoknak megfelelően helyben hagyta az április 27-e óta érvényes 5,25 százalékos kamatot a monetáris tanács - a várakozások ugyan még a múlt héten, a kormány és az IMF közötti tárgyalások megszakadása előtti napokra datálódnak, nagy meglepetésről mégsem lehet szó.

A jegybank három órakor ad ki közleményt a döntés hátteréről, majd ekkor tart sajtótájékoztatót Simor András elnök, de sejthető: az MNB nem akart előre rohanni, a tárgyalások megszakadása piaci követketkezményeinek lemérésére egy fél délelőtt nem lehet elég. A jegybank ráadásul az inflációt kell elsődlegesen szem előtt tartsa döntéseinél, márpedig a pénzromlás várható ütemének alakulása egyelőre nem igényelt semmilyen beavatkozást - a piaci inflációs várakozások ugyan emelkedtek az idei évre, de 2012-re a jegybanki célnak megfelelő, 2,8 százalékos ütemet, illetve már jövőre is 3,1 százalékot várnak.

A forint egyébként délután kettőre kicsit korrigált, illetve megállt a korábbi meredek zuhanás, az euró ára 288,46 forinton áll.

Nincs meglepetés

Az IMF-fel való tárgyalások megszakadását követően várható volt, hogy az MNB nem változtat az alapkamaton. A múlt héten publikált inflációs és béradatok ugyan kifejezetten kedvezőek voltak az inflációs kilátásokat illetően, azonban a fiskális politikát, és ennek kapcsán az IMF szerepvállalást övező bizonytalanságok miatt egyelőre nincs realitása a további kamatcsökkentésnek - kommentálta a döntést Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfoliómenedzser a következő hónapokban a bizonytalan környezet megmaradására számít, az IMF-fel való megállapodás hiányában a piac feltehetően nagyobb forint és állampapírpiaci hozamkilengésekkel reagál majd a különböző hírekre. A kormány őszre ígéri a tárgyalások újrakezdését, szeretnék elkerülni, hogy az önkormányzati választásokig újabb megszorításokat kelljen bejelenteni. Egy pesszimista forgatókönyv szerint az sem kizárható, hogy utána sem lépnének semmit, bízva abban, hogy az élénkülő gazdasági növekedés megoldja a költségvetési hiánnyal kapcsolatos problémákat. Kérdéses, hogy a piac ezt a bizonytalanságot, illetve a lazább fiskális politikát mennyire tolerálja majd - írja kommentárjában Bebesy.

Az alacsony fejlett piaci hozamok mellett egyelőre rendkívül népszerűek a világban a magasabb hozamot biztosító fejlődő piaci állampapírok, és ez a magyar állampapírokat is támogatja. A külső környezet azonban rendkívül bizonytalan, a hangulat gyorsan változhat, hirtelen gyengülés esetén a piac  lépésre kényszerítheti a kormányt, mint ahogy azt például Romániában láttuk - figyelmeztet a szakértő. Az MNB véleménye szerint csak legvégső esetben nyúlna a kamatemeléshez, ehhez feltehetően pánikszerű forint és állampapír eladásokat kellene látnunk.

Rezignált a piac

A mostani kockázati és forint árfolyamszinteken semmi esetre sem volt indokolt a kamatcsökkentés, sőt, a jegybank korábbi érzékenységét is számba véve, ezeken a szinteken a monetáris szigorítás lehetőségével is számolni kellett a mai kamatdöntés megelőzően - írja a kamatdöntésről az Equilor. A piac alapvetően rezignáltan vette tudomásul a döntést éppen amiatt, hogy az már beépült a várakozásokba. A kérdés tehát a továbbiakban, hogy számíthatunk-e újabb forintgyengülési hullámra a következő napokban, vagy sem. Ha a válasz igen a fenti kérdésre, akkor akár néhány napon, esetleg héten belül emelkedhet is az alapkamat, utalnak a cég szakértői egy akár rendkívüli kamatdöntésre.

A kommentárból azonban kitűnik, az Equilor inkább azt a szcenáriót tartja valószínűnek, hogy a befektetők is hamarosan rájönnek: a kormányzat csupán időt szeretne nyerni az október 3-ára kiírt önkormányzati választásokig, hogy ne az előtt kelljen bejelentenie a szükséges megszorító intézkedéseket. Azokat az intézkedéseket, amelyekre szükség van ahhoz, hogy Magyarország tartani tudja az idei és a jövő évi hiánycélt a költségvetésben. Ezen intézkedésekkel együtt Magyarország akár még arra a szintre is eljuthat, hogy nem szorul rá többé az IMF és az EU segítő jobbjára, azaz végleg a piacról lesz képes finanszírozni magát. (Most azért még abban a tudatban finanszírozzák a külföldi befektetők Magyarországot, hogy ott van az ország mögött a több milliárd eurónyi IMF/EU pénz.) Ugyanakkor valószínűnek tartják, hogy októberben sor kerül a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között egy megállapodásra, amelynek keretében egy új futamidővel bíró hitelkeretet bocsátanak hazánk rendelkezésére elővigyázatossági okokból.