A parlamenti elszámoltatóbizottság autópályákat és MÁV-ot vizsgál

2010.07.21. 15:15
Az M6 autópályát, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek támogatását, az M43 autópályát és a MÁV-ot vizsgálja - ebben a sorrendben - a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága által az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseinek vizsgálatára létrehozott albizottság, így döntött szerdai ülésén az albizottság.

Az M6 autópálya építésének és a megváltozott munkaképességűek támogatásának vizsgálatát Ékes József (Fidesz) bizottsági elnök, az M43 építésének vizsgálatát Magyar Anna (Fidesz), a MÁV elmúlt 8 évének vizsgálatát Lenhardt Balázs (Jobbik) alelnök javasolta. Az albizottság meghatározta, hogy a négy témában milyen információkat kér az illetékes tárcáktól. A vizsgálat szeptemberben kezdődik, az elnök javaslata szerint hetente üléseznek.

A két autópályánál az albizottság vizsgálni fogja  a fő- és alvállalkozókat, az előbbieknél azt is, hogy vannak-e alkalmazottaik, illetve eszközeik. Számba veszik a kifizetetlen alvállalkozókat, az általuk benyújtott számlák összegét, és azt, hogy mekkora összeget számláztak a fővállalkozók a megrendelőknek. Fontos szempont az is, hogy mekkora vállalási ár szerepelt a közbeszerzésben, és mennyi volt a tényleges kifizetés. Vizsgálni fogják azt is, hogy milyen alapon dolgoztak közmunkások autópálya-építésen, milyen határidőcsúszások voltak, illetve a fő- és alvállalkozók vitái is terítékre kerülnek.

A MÁV vizsgálata során számba veszik a cég tartozását, egyes részeinek privatizálását, a foglalkoztatottak számát és a béreket is. Személyenként vizsgálják a csúcsvezetők juttatásait az elmúlt 8 évben, beleértve a szakszervezeti vezetők fizetését is. Része lesz a vizsgálatnak a székházeladás és az új székház bérlése is. Összeállítást kérnek a MÁV ingatlanvagyonáról, és arról, hogy a bérleti díjak hová folynak be.

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek támogatásának vizsgálata során arra kíváncsi az albizottság, hogy miért csak egyre kevesebb rászorulónak jutott belőle.