Ágnes
-1 °C
2 °C

Orbán: Nincs bal- és jobboldali vállalkozás

2010.07.28. 16:29 Módosítva: 2010-07-28 16:40:35
Bemutatta Orbán Viktor az új Széchenyi-tervet. A miniszterelnök szerint a világkapitalizmus kora lejárt, eljött az újjáépítés és a termelés ideje. Számít ugyan arra, hogy Magyarországot újból leminősítik, de ez szerinte csak időleges zavart okoz a forint árfolyamában.

Szinte mindent rosszabbul csinálunk, mint más európai országok, pedig azt gondoljuk, hogy nekünk van a legcsavarosabb észjárásunk - mondta Orbán Viktor az új Széchenyi-terv ismertetésén. A miniszterelnök szerint a zsugorodó világgazdasági környezetben Magyarország elsősorban a szürkeállományával érhet el növekedést. Ezért az oktatás és a kis- és középvállalkozások fejlesztésére kell építeni az új gazdaságpolitikát.

Széchenyi reloaded

Az új Széchenyi-terv az elsőhöz hasonlóan hét kiemelt programot tartalmaz: egészségügy, zöld gazdaságfejlesztés, otthonteremtés, vállalkozásfejlesztés, tudomány, foglalkoztatás, közlekedés. A programok kialakítását másfél éves elemzői munka előzte meg, amiben mintegy ötszázan vettek részt.

Az intézkedések gyökeresen átalakítják majd az uniós források elosztásának és pályázatainak rendszerét. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársai a kormányváltást követő átadás-átvétel után átvilágítást és helyzetelemzést végeztek.

A felülvizsgálatot követően összeállították a teljes forrástérképet, ami megmutatja, mennyi pénz áll rendelkezésre. Ennek adatai alapján a 2007-2013 közötti uniós költségvetés időszakára a Magyarország számára elérhető uniós források értéke összesen 7870,17 milliárd forint. Ebből jelenleg 1828,8 milliárd szabad forrás áll rendelkezésre, 1480,2 milliárd forint értékben futnak pályázatok. 4126,5 milliárd forint értékű kötelezettségvállalással pedig már elindultak projektek.

A KKV szektor számára 155 milliárd forint az azonnal mobilizálható források értéke, de további 41 milliárd forint értékű forrást is felszabadatínak számukra.

A kapitalizmus vége

A nyugati világ kapitalizmusának kora lejárt - hangsúlyozta Orbán, aki szerint bár nem szokás erről beszélni, érdemes számot vetni a ténnyel. Szerinte Magyarországnak éppen ezért át kell állnia a termelő kapitalizmusra a spekulatív kapitalizmusról. Utóbbi kategóriába tartozik szerinte például a tanácsadók munkája is.

A kormányfő úgy vélte, a 29 pontos gazdasági akciótervvel sikerült elkerülni a költségvetés összeomlását, ugyanakkor most nem egyszerűen a gazdaság fellendítése a cél, mint az első Széchenyi-terv idején, hanem a gazdaság teljes újjáépítése.

Világ proletárjai egyesüljetek - hívta tetemre a miniszterelnök a hitelminősítőket, akiktől az IMF tárgyalás megszakadása után szerinte újabb leminősítések várhatók. Ezek azonban szerinte a forintárfolyamban, és az állampapírpiacon is csak időleges zavarokat fognak okozni.

Nincsenek szekértáborok

Orbán Viktor szerint az üzlet nem ismer bal és jobboldali vállalkozást, csak a korrektség számít. Európa sikeres országaiban megszűntek a szekértáborok, Magyarországon is közösen kell újjáépítenünk az országot, amit az elmúlt években tönkretettek - hangsúlyozta.