Újabb vizsgálat a tescós bérek ügyében

2010.07.28. 07:29

Tizenkilenc megyében, kilencvenöt áruházat érintő vizsgálatsorozatba kezdett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelet. A felügyelet azt követően lépett, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete bejelentette: a Tesco áruházaiban a pénztárosoknak nem fizetik ki a törvényben előírt 89 500 forintos szakmaibér-minimumot, értesült a Magyar Nemzet.

A napilap cikke szerint ehelyett a multinacionális vállalat saját bérmátrixa alapján határozza meg a munkakörök után járó fizetéseket. A cégnél mindemellett különböző zónákat alakítottak ki az adott munkakörhöz rendelt bérekről, így a Tesco áruházaiban a pénztárosok 80 000, 83 000, illetve 88 300 forintot keresnek, attól függően, hogy az ország mely részén található az áruház.

A felügyelet az első negyedévben 1,1 milliárd forint bírságot szabott ki munkaügyi jogsértések miatt.

A Magyar Nemzet két hete egy másik tescós bérproblémáról adott hírt: akkor arról számoltak be, hogy nem fizette ki a dolgozóit megillető bér egy részét az áruházlánc. Amikor ugyanis a papíralapú munkaidő-elszámolásról elektronikus elszámolásra álltak át, kikapcsolták a rendkívüli munkavégzés bérszámfejtését.

A gyanú szerint a múlt év februárjáig visszamenőleg a teljes ki nem fizetett javadalmazás elérheti a 700 millió forintot, írta akkor a lap, aminek a cikke nyomán a rendőrség is vizsgálatot indított. Abban az ügyben a munkaügyi felügyelőség és a rendőrség a múlt héten már helyszíni vizsgálatot is tartott a budaösi Tescóban. A cég is kezdeményezett egy belső vizsgálatot, bár nem ismeri el a tartozást, a szakszervezet ugyanakkor nem adta ki azok névsorát, akik kevesebb pénzt kaptak.