Emőke
-4 °C
9 °C

Megint drágulhat a baromfi

2010.07.30. 16:54
Az idei tavaszi 5-8 százalékos áremelés után kénytelen lesz további 5-10 százalékkal emelni árait a csirkefeldolgozással foglalkozó Her-Csi-Hús Kft., amennyiben a gabonapiacon a takarmányárak magasak maradnak - mondta Oláh István, a cég ügyvezetője.

Oláh István szerint a magyarországi csirkehúspiacon csaknem 10 százalékos részesedésű, hernádi Her-Csi-Hús Kft. jól reprezentálja a csirkeágazatot, tehát valószínű, hogy a többi feldolgozó is emelni fogja átadási árait a magas takarmányárak miatt.

A cégvezető szerint a gabonapiacon a takarmányárak máris drasztikusan emelkedtek. A Her-Csi-Hús két takarmánybeszállítója is júliusban 6,5 százalék körüli áremelést hajtott végre, a szülőpár-beszállító partnerüknek pedig 13 százalékos takarmány áremelést kellett elfogadnia. Átlagosan tehát akár 8 százalékos takarmányáremelés is bekövetkezhet - véli Oláh István.

Az ügyvezető ilyen drasztikus mértékű takarmány-áremelést nem tart indokoltnak. Információi szerint a raktárakban van még ógabona, kukorica és talán még búza is. Vannak területek, amelyeket az időjárás ellehetetlenített, de az országos termőterületnek csak töredékét - tette hozzá.

Amennyiben a takarmányárak a megemelt szinten maradnak, akkor újabb, 5-10 százalék körüli átadási áremelést kell végrehajtani, hogy a termelőiket ki tudják fizetni - mutatott rá.

Éremelési hullám kezdődött a takarmánypiacon. Több takarmánykeverő - például a jánoshalmai Agroprodukt Kft. június végi 2-3 százalékos - takarmány-áremelése után júliusban 5-6 százalékkal emelte tápjai árát a dabasi Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt., a zalaszentgróti Zala-Cereália Zrt. pedig augusztusban hajt végre átlagosan 4-6 százalékos áremelést a búza és az árpa felvásárlási árának növekedése miatt.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára az országos aratási koordinációs bizottság e heti ülése után úgy nyilatkozott: nem érti a búza jelentős gombafertőzöttségéről szóló híreket, amelyeknek szerinte "közük nincs a valósághoz". Czerván György szerint e mögött spekulációs indokok lehettek. "Nem fog elszállni a gabonapiac" - jelentette ki Fórián Zoltán, az Agrár Európa Tanácsadó Kft. üzletágigazgatója. Szerinte nem jó, ha a termelők nem kötnek szerződést abban bízva, hogy a betakarítást követően esetleg 20-30 százalékkal drágábban értékesíthetik majd a termésüket. Aki pedig komolyan termel, az úgyis szerződések alapján dolgozik - tette hozzá. Fórián Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a világpiaci hírek globális gabona-terméscsökkenésről szólnak, Magyarországon azonban gerjesztettnek tűnik a gabonapiaci árak emelkedése addig, amíg nincs vége az aratásnak.