A legolcsóbb strandnál is van olcsóbb

2010.08.02. 19:31
Két hete tettünk kísérletet arra, hogy összegyűjtsük az ország legdrágább és legolcsóbb strandjait az országban működő több mint kétszáz fürdőből. Kértük, és nem is hiába a nyájas olvasót, hogy ha az általunk találtaknál kedvezőbb árúról – vagy esetleg drágábbról – tud, ne habozzon, írja meg nekünk, és mi közzétesszük. A felfrissített fürdőlista szerint 25 strandra lehet ezer forintosnál olcsóbb teljes árú jegyet venni, jó napokon akár 525 forintért is fürödhetünk.

Azt írtuk előző cikkünkben, hogy még idén nyáron is több olyan strand van az országban, ahol ezer forintnál olcsóbb egy egész napra szóló, nem akciós árú felnőtt belépőjegy. Nos, kiderült: nemhogy több, hanem több tucat, a legfrissebb gyűjtésünkben 25 ilyen hely szerepel. Bár, ahogy korábban is megírtuk, egyenjegyek nincsenek, a különféle üzleti modellek különféle árképzésekkel társulnak.

Termálfürdő - Mezőkovácsháza (fotó: mezokovacshaza.hu)
Termálfürdő - Mezőkovácsháza (fotó: mezokovacshaza.hu)

Így állhatott elő olyan különös helyzet, hogy nem is egy legolcsóbb strandot találtunk, hanem legalább hármat – legalábbis ha az egész napra szóló, teljes árú belépőt vesszük figyelembe. Azok ugyanis, akiknek mindegy, melyik nap strandolnak, hétfőn vagy kedden a Békés megyei Mezőkovácsházán találják meg az abszolút legjobb árat: 525 forintért fürödhetnek egész nap (a hét további öt napján 700 forint a belépőjegy). Hasonló, bár ennél is kifinomultabb rendszer működik Hatvanban: ott hétfőtől péntekig folyamatosan emelkedik a tarifa, ami 540 forintról indul és 900 forintba torkollik (ennyi marad viszont a hétvégére is).

A hatszázát!

Szóval ha csak hétfőink (és keddjeink) lennének, akkor a két felnőtt és két gyerekmedencével működő mezőkovácsházi strand lenne a legolcsóbb a három medencés Hatvan előtt. Ha azonban a hét összes napján alkalmazott árakat nézzük, akkor a 600 forint jelenti a csúcsot: ennyiért válthatnak teljes árú jegyet a szabolcsi Nagykálló és a Mezőkovácsházához hasonlóan Békés megyei Dévaványa fürdőjének vendégei (érdekes, hogy Békésben működik az ország legolcsóbb strandjai közül kettő is, ugyanakkor itt van az egyik legdrágább is, a korábbi cikkünkben már említett, 19 medencés Gyulai Várfürdő).

A Dévaványai Termál- és Strandfürdő (fotó: cipcirip.hu)
A Dévaványai Termál- és Strandfürdő (fotó: cipcirip.hu)

A nagykállói strand tízezer, a dévaványai nagyjából kétezer négyzetméteren működik, és mindkét helyen három medence van. Nagykállóról személyes élményeket is felidézett levélírónk, Béla, mondván: "Ott voltam gimnazista, akkor az oroszórákról ellógva még csak egy medencében lehetett fürdeni".

A medencék számán és összetételén – egy úszó, egy termál és egy gyerekmedence van mindkét helyen – túl hasonló a két strand kínálata is: röplabda, tollaslabda, focipálya, illetve Nagykállóban még lábteniszezési lehetőség is van. Nagykállón családi jegy nincs, Dévaványán viszont az igazán nagycsaládosokra gondoltak: az 1950 forintos – országosan is második legolcsóbb – családi jegyet öten vehetik igénybe (ráadásul ott hatéves korig ingyenes a belépés, holott országszerte általában 3 éves korig kínálják ezt ingyen).

A holtversenyes győztesektől csak 30 forinttal maradt le Paks: az ürgemezei strandra 630 forintba kerül egy napijegy, míg csak 10 forint miatt szorult le a dobogóról a 640 forintos jegyárat kínáló jászárokszállási fürdő, utóbbi sajátossága, hogy 25 éves kor alatt mindenki diákjegyet válthat (ez 500 forintba kerül).

Eldugott, de hangulatos

"Mindig is egy nagyon eldugott, de annál hangulatosabb hely volt, és mind a gyerekek, mind a felnőttek megtalálták a maguk medencéjét ( 1 gyerekmedence, 1 úszómedence és 1 termálmedence). És a legfinomabb lángos is található, amit életemben ettem" – írja Szabolcs a 700 forintos jegyárat kínáló tiszavasvári strandról.

Ugyanezt a tarifát használja az ózdi, a hét öt napján a már említett mezőkovácsházi, valamint a szintén sajátos üzletpolitikát folytató hódmezővásárhelyi fürdő is: utóbbiba csak a főszezonban ilyen olcsó a jegy, szezonon kívül 990 forintba kerül (eltérően a fürdők általános, május és október között magasabb árat használó gyakorlatától). Még 800 forint alatt van a szentesi és a nádudvari strandbelépő is – 750 és 770 forint –, és csak őket követte az általunk eredetileg legolcsóbbnak írt földesi fürdő a maga 790 forintos jegyárával.


View Olcsó fürdők #2 in a larger map

Olvasóink leveleiből kiderült: 800 forintért nemcsak az általunk megnevezett Pásztón, hanem Petőházán, Kunhegyesen és Püspökladányban is strandolhatunk. Azt is megtudtuk, hogy Budapest környékén is van 1000 forint körüli belépő: a gödi strandra 940, az albertirsaira kereken egy ezres a belépő. A hajdúsági városok több strandja is nagyjából ilyen árat használ: a karcagi fürdőbelépő 990, a hajdúnánási 1000, a balmazújvárosi 1050 forintba kerül.

Természetesen a kedvezményes árú belépőjegyek alapján elkészített lista is változott, bár ott lényegében megőrizte első helyét a 395 forintos tarifával Földes. Ennél csak Mezőkovácsházán és hétfőn-kedden juthatnak be olcsóbban, mindössze 300 forintért a strandra a diákok és a nyugdíjasok. Itt a hét többi napján 420 forint a kedvezményes jegyár, annyi, mint Hatvanban hétfőn (ahol 700 forintra nő a hétvégére).

Öt forint különbség

A földesi fürdőnél csak 5 forinttal drágábban, tehát 400 forintért vehető kedvezményes árú jegy a nagykállói strandra, és ugyanennyi a legolcsóbb – míg 550 forint a legdrágább – kedvezményes jegy a nádudvari fürdőbe is. A szentesi fürdő 420, a dévaványai 430 forintos áron kínál kedvezményes belépőket, őket követi a korábbi cikkünkben már ismertetett sajátos árképzésével a szarvasi strand, ahol 480 vagy 650 forint a kedvezményes jegy attól függően, hogy van valakinél diákigazolvány, vagy csak látszik rajta, hogy fiatal.

Ezután jönnek az 500 forintos diák- vagy nyugdíjasjegyet kínáló fürdők, ilyen az általunk említett pásztóin kívül a jászárokszállási, hódmezővásárhelyi, tiszavasvári és kunhegyesi, valamint a teljes árú jegyek alapján nem a legolcsóbbak közé tartozó balmazújvárosi. Csak ezt követi a paksi strand, ahol 520 forint a kedvezményes jegy – itt van a legkisebb, mindössze 110 forintos különbség a teljes árú és a kedvezményes árú jegy között.

Település Jegyár
Mezőkovácsháza 525-900
Hatvan 540-900
Nagykálló, Dévaványa 600
Paks 630
Jászárokszállás 640
Tiszavasvári, Ózd 700
Hódmezővásárhely 700/990
Szentes 750
Nádudvar 770
Földes 790
Pásztó, Petőháza, Kunhegyes, Püspökladány 800
Tótkomlós 860
Kiskunhalas, Tata, Kaba, Füzesgyarmat 900
Göd 940
Karcag, Pécs, Keszthely 990

A legolcsóbb családi jegyet Mezőkovácsháza kínálja – és nemcsak a hét első két napján, amikor a négyfős belépő mindössze 1375 forintba kerül. A többi napon ugyanis 1750 forintért mehetnek be a családtagok, ami szintén verhetetlen (a hasonló árpolitikájú másik városban, Hatvanban, 1500 forintról indul és 2500 forintig kúszik a családi jegy). Az egy főre jutó ár ugyan olcsóbb a már említett, öt ember belépését lehetővé tevő 1950 forintos dévaványai családi jegynél, ám mi teljes árat nézzük, ezért az észak-békési strandot megelőzte az 1900 forintos árat kínáló Balmazújváros, míg a negyedik 1990 forinttal Szentes lett. A csongrádi város alig lemaradva követi egy másik csongrádi, a 2000 forintos Hódmezővásárhely, valamint az ugyanilyen árat kínáló Tiszavasvári, majd jön a 2200 forintos Püspökladány, valamint általunk is megírt Kiskunhalas, illetve 2300 forinttal a tatai fürdő.

Az élményfürdők között szintén van legalább kettő – olvasóink legalábbis ennyiről tudtak –, amik olcsóbbak, mint az általunk legolcsóbbnak tudott, 1900 forintos teljes árú nyíregyházi Aquarius. A kecskeméti élményfürdőbe 1400 forint a felnőtt, 1100 forint a kedvezményes, 4500 forint a családi jegy, míg Dunaújvárosban 1500, 800 és 4000 forintos jegyárak vannak (igaz, utóbbiban a teljes, római fürdővel bővített szolgáltatást lehetővé tevő kombinált jegy 2500 forintba kerül).

Drága Kovacsics

Nemcsak a legolcsóbb, hanem a legdrágább helyek listájához is kaptunk néhány új nevet. A mosonmagyaróvári fürdőbe 2570 forint a teljes árú, 1800 forint a diákjegy egész napra, ami megelőzi az eddig legdrágábbnak mondott 2400 forintos lipóti jegyárat (nem számítva a speciális kínálata miatt külön kategóriának mondható, 3300 forintos napijegyet kínáló Miskolctapolcát). Amely mellé holtversenybe feljött a második helyre a győri Rábaquelle, ahová szintén 2400 forintért lehet napijegyet venni. A szintén a drágábbak közé tartozó helyek közül a dávodi strandon 1800, Pápán és Tatabányán 1900 forint a teljes árú jegy, amiknél vidéken csak néhány drágább fürdő van (az imént említett kettő, valamint az előző cikkünkben szereplő Bük, Sárvár, Kaposvár, Gyula, Lipót).

A legdrágább – árszintjükben a fővárosihoz közelítő – vidéki fürdőknek értelemszerűen a kedvezményes tarifái is magasak. A győri és mosonmagyaróvári diák- és nyugdíjasjegy 1800 forintba kerül, csak ezeket követik 1700 forinttal a korábbi cikkünkben megírt gyulai és miskolctapolcai belépők (illetve a hévízi tavon alkalmaznak igen drága, 1900 forintos kedvezményes jegyet, de ott azért, mert a forgalom jelentős részét adják az ilyen jeggyel belépő idősek). A többi drága strand kedvezményes jegyei 1400-1500 forintba kerülnek.

A családi jegyek árai ezeken a helyeken jellemzően meghaladják az 5000 forintot, például Győrben 6800 forintba kerül két felnőtt és két gyerek közös jegye. Érdekesség, hogy az összességében második legdrágább vidéki fürdőnek számító győri, valamint a szintén a legdrágábbak közé tartozó gyulai és tatabányai fürdő egy ideig ugyanabba az érdekeltségi körbe tartozik, mindhárom üzemeltetője és ügyvezetője egy Kovacsics Imre nevű üzletember (aki azonban a múlt év végén Tatabányáról már távozott).

Összességében elmondható, hogy bár az olvasók észrevétele alapján a névsor jelentősen változott, az olcsóbb strandokkal kapcsolatos legfőbb tendencia alig: az ilyen fürdők túlnyomó többsége a kelet-magyarországi megyékben van, leginkább is Hajdú-Bihar és Békés megye emelhető ki. Az is elmondható, hogy a legolcsóbb, legkisebb strandokon is legalább három medence van, míg a legdrágább helyek akár húsznál is több medencéért kell megfizetni a borsosabb árú jegyet, ami azonban az igénybe vehető szolgáltatások alapján nem feltétlenül rosszabb üzlet.