Tovább gyilkolja a cégeket a válság

2010.08.03. 13:01
Korábban sosem látott felszámolási hullám jellemezte a júliust: az Opten cégtárának adatai szerint mintegy 1700, vagyis több mint napi 50 vállalkozást döntöttek be a hitelezők. A feketelista.hu közben arról számolt be, hogy az elmúlt két évben tulajdonosaik által megszüntetett, vagyis végelszámolásra ítélt társaságok száma elérte a húszezret.

Korábban soha nem látott számban dőltek be a cégek a hitelezők kezdeményezésére júliusban, az Opten céginformációs szolgáltató 1712 ilyen esetet regisztrált – olvasható a társaság kedden publikált közleményében. A felszámolások ezzel 29 százalékkal ugrottak meg az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva, jócskán ráverve az első félévben feljegyzett 15 százalékos növekedésre.

„A cégstatisztika alapján a magyar gazdaságnak még várnia kell a sokak által előre jelzett fordulatra” – fogalmazott a közleményben Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A szakember ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári hónapok ingadozásai évekre visszamenőleg igen jelentősek, ami szezonális okokkal – a bíróságok működésének rendjével – is magyarázható.

Az Opten közleménye kitér arra is: ugyancsak rekordot jelent, hogy 1435 esetben a tulajdonosok saját elhatározásukból zárták be a céget. A végelszámolások mértéke így 11 százalékos növekedést jelent, vagyis az év első feléhez képest gyorsuló tendenciát mutat: az első hat hónap átlagával összevetve a növekedés 18 százalékos. Csorbai szerint a cégek megszűnése akár a piac megtisztulását is jelenthetné, amennyiben a végelszámolások igen jelentős része nem fordulna át felszámolásba, majd a tulajdonosok nem kezdenének azonnal új vállalkozásba.

Ebből a szempontból biztató lehet, hogy júliusban a cégalapítások száma éves összehasonlításban – folytatva az első félévi tendenciát – továbbra is csökkent. Míg 2009 azonos hónapjában 4352 céget alapítottak, addig idén már csak 4204-et, ami több mint 3 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az országos számok mögött régiónként eltérő tendenciák húzódnak meg – derül ki az Opten adataiból. A felszámolások száma például az év első hét hónapjában a Közép-Dunántúl és Dél-Dunántúl régióban stagnált, az Észak-Alföld régióban pedig több mint 30 százalékkal vissza is esett. A végelszámolások száma ugyanebben az időszakban mindenhol csökkent éves összevetésben, a főváros és Pest megye kivételével, ahol 27 százalékkal bővült a tulajdonosok által bezárt társaságok köre. A cégalapítások terén az ország kiegyensúlyozottabb képet mutat: az egyes statisztikai régiókban 5-15 százalékos a csökkenés 2010 első hét hónapjában.

Végelszámolások aránya megyénként (Forrás: feketelista.hu)
Végelszámolások aránya megyénként (Forrás: feketelista.hu)

A feketelista.hu adatbázisa hasonló tendenciákról árulkodik: a cég szintén keddi közleménye szerint az idei első fél évben ismét nyolc százalékkal, pontosan 7381-gyel nőtt a végelszámolásra jutott cégek száma. Ez 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Az elmúlt két évben a korábbiaknál lényegesen több cégtulajdonos döntött úgy, hogy megszünteti működését. A 2008 közepe óta számított gazdasági válság kezdetétől összesen 20 741 cég végelszámolására került sor. Az ezt megelőző tíz esztendőre visszatekintve: évente négy-ötezer cég szűnt meg ilyen módon, 2009-ben viszont 11 443, az idén pedig már az első fél évben több mint hétezer, és a prognózisok szerint év végére ez a szám akár tizenötezerig is nőhet – olvasható a feketelista.hu-n.

Itt szintén készült területi statisztika, amiből kiderül: a létező cégek számához viszonyítva a legnagyobb arányú végelszámolásra Nógrád megyében került sor, ahol 5930 működő vállalkozás mellett 374 (6,31 százalék) jutott erre a sorsra. Borsod-Abaúj-Zemplénben 993 társaság végelszámolására került sor, ez 4,09 százalékot jelent. Négy százalék feletti a végelszámoltak aránya Bács-Kiskun (4,16 százalék) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (4,09 százalék).

Szám szerint a legtöbb céget, 1962-t Pest megyében végelszámolták, ám ez a 84 724 létező vállalkozáshoz mérten csak 2,32 százalékot jelent. A budapesti a 237 665 cégre eső bezárási arány 4,32 százalékos. További hat vidéki nagyvárosban ez az arány átlagosan 2,84 százalékon áll. Az elmúlt két év alatt a legtöbb végelszámolásra (490) Debrecenben került sor. Miskolcon 438, Szegeden 305, Pécsett 244, Győrben 209, Nyíregyházán pedig 153 végelszámolást folytattak le.

A végelszámolási hullám emelkedése nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a cégek fizetésképtelenségi mutatójával, ami az első fél évben 26 százalékkal romlott a múlt esztendő hasonló időszakához képest. Fizetésképtelenség miatt naponta átlagosan ötven cég szűnik meg Magyarországon. A válság hatása tehát láthatóan áthúzódott erre az évre is, és nagyon körültekintőnek kell lennie az üzletembernek, amikor partnert választ, megrendelést ad vagy fogad el, ha el akarja kerülni a buktatókat.