Beszállt a Siemens a szegedi erőműprojektbe

2010.08.05. 12:20
Ötvenszázalékos részesedést szerzett a Siemens a svájci Advanced Power AG szegedi erőmű-projektjében. A Siemens e mellett a svájciak egy német erőmű-beruházásába is beszálltak - olvasható a Siemens közleményében.

A német cég bejelentése szerint a két kombinált-ciklusú gázerőmű-beruházás értéke eléri a 1,5 milliárd eurót, és a hároméves építési időszak alatt nagyjából 1000 embernek biztosít munkát. Az üzembe helyezést követően mindkét helyszínen, Szegeden és Brandenburg Wustermark régiójában is 50 képzett munkaerő kap majd állást az új egységekben.

A tervek szerint mindkét erőmű építését 2012-ben kezdik meg, a befejezés dátumát 2015-re teszik. A német erőművet 1200 MW, míg a szegedit 880 MW kapacitással tervezik felépíteni.

Még májusban jelentek meg azok az információk, miszerint a svájci Advanced Power AG 600 millió eurós beruházással két 440 megawattos kombinált ciklusú blokkot tervez felépíteni Szeged határában. Az első 440 MW-os blokk üzembe állítása 2015-ben várható, míg a második blokkról majd később, az energiapiaci fejlemények ismeretében döntenek. Az erőmű üzemidejét minimum 25 évre tervezik.

Az Advanced Power AG független energiavállalatként jelenleg 9400 MW-nyi főként kombinált ciklusú erőművet fejleszt Észak-Amerikában és Európában. A Siemens bejelentése nem okozott meglepetést, hiszen a két cég már régóta stratégia kapcsolatban áll egymással, rendszeresen a német vállalat szállítja az erőművi berendezéseket az Advance Power beruházásaihoz.