Matolcsy folytatja a gazdasági szabadságharcot

2010.08.05. 16:09 Módosítva: 2010.08.05. 16:16
A kormány nem töri össze magát, hogy jövőre 3 százalék alatt legyen a költségvetési hiány, jelezte a nemzetgazdasági miniszter. A kabinet továbbra is kitart a pénzügyi függetlenség és a gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett - szól a hivatalos kommunikáció, azóta, amióta az IMF és az Európai Bizottság delegációjával megszakadtak a tárgyalások.

Magyarország nem ragaszkodik mindenáron ahhoz, hogy jövőre már 3 százalék alá csökkentse az államháztartás hiányát – ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyilatkozta a Hír Televíziónak. A televízió honlapján csütörtökön közzétett hír szerint a kabinet továbbra is kitart a pénzügyi függetlenség és a gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett.

Magyarország nem tud rosszabb megállapodást kötni, mint ahogy tették a lengyelek vagy a románok. A magyar nemzeti érdekek alapján fogunk tárgyalni - mondta a miniszter. Ha az unióban átlagosan 7 százalék körüli az államháztartási deficit szintje és mondjuk Szlovákia azt mondja, hogy csak három év múlva tudja 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, "akkor nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre" csak azért, hogy ez néhány nagyon távoli hivatalban lévő pénzügyi szakembernek elnyerje a tetszését - jelentette ki Matolcsy.

A kormány kommunikációjában két hete dominál a „pénzügyi szabadságharc”, azt követően ilyen a gazdaságpolitikai retorika, hogy az IMF-fel és az Európai Bizottsággal megszakadtak a tárgyalások, a küldöttségek hazautaztak, mert egy sor kérdésben kifogásolták az Orbán-kormány terveit, cselekedeteit, a kabinet pedig nem mutatkozott kompromisszumkésznek. Azóta a kormányfőn kívül Matolcsy is többször arról beszélt, ami történt, egy lépéssel közelebb vitt minket az ország pénzügyi függetlenségének megteremtéséhez.

Az is visszatérő elem, hogy a kormány tágítani kívánja a mozgásterét, nem akar elköteleződni a jövő évi 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiány mellett. Az erre irányuló kezdeményezések kétszer is kudarcba fulladtak, ennek ellenére egyelőre kitartanak amellett, hogy nyerhet az ország egy-két évet a hiány leszorítására.