CNBC a magyar gazdasági szabadságharcról

2010.08.06. 13:09
Újra Magyarországgal foglalkozott a CNBC. A neves amerikai gazdasági hírcsatorna élő műsorában a "magyar gazdasági szabadságharc" témájával kapcsolatban szólaltatott meg egy londoni elemzőt a stúdióban.

Alapvető félreértés tapasztalható a piaci szereplők körében a legutóbbi magyarországi fejlemények kapcsán, vélekedett Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője, aki szerint alapvetően minden a kormány nemzetközi szervezetekkel és megszorításokkal kapcsolatos attitűdjével magyarázható.

A kormány nem lát semmi okot arra, hogy tovább lépjen a fiskális konszolidáció terén, és ezt addig meg is teheti, amíg nem történik semmilyen jelentősebb negatív reakció a magyar piacokon. Jelenleg ugyanis kedvező a nemzetközi befektetői hangulat,  jelentette ki a CNBC műsorában a bank londoni elemzője utalva a forint elmúlt hetekben mutatott kiváló teljesítményére, és az állampapíraukciók eredményére.

CNBCcikk1100806

Montalto ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ország addig lehet nyugodt, amíg a piac finanszírozza az állam adósságát. Montalto szerint az elemzők jelenleg igen pozitívan vélekednek a magyar növekedési kilátásokról, egyesek 3 százalékos növekedést prognosztizáltak a következő két évre. A londoni közgazdász ezzel kapcsolatban a bankadó negatív hatására hívta fel a figyelmet. A banki különadó ugyanis visszaveti a GDP-növekedést, ami így hatással van az adósság dinamikájára is.

A Nomura elemzőjéhez hasonló véleményt közölt tegnap Gárgyán Eszter, a Citi budapesti elemzője. Megítélése szerint a magyar kormány várhatóan az októberi önkormányzati választásokat követően is vonakodni fog az államháztartási megszorító intézkedések végrehajtásától, illetve megpróbálja majd elérni az Európai Uniónál, hogy ne kelljen jövőre a GDP arányában 2,8 százalékra csökkenteni az államháztartási hiányt, hanem az maradhasson az idei évi 3,8 százalékos szinten.

Ha a piac felőli nyomás nem fokozódik, nem lesz jelentős forintgyengülés, illetve nem lehetetlenül el a piaci alapú adósságfinanszírozás, akkor az elemző arra számít, hogy a kormány nem fog új megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal az önkormányzati választások után sem.

A műsorvezető ezt követően aziránt érdeklődött a közgazdásznál, hogy a kormány miért állítja azt, hogy elkötelezett a költségvetési hiánycélok iránt, miközben más kijelentései éppen ellenkezőjére utalnak.

Mint ismeretes, az EU-IMF távozását követően a miniszterelnök közölte, hogy október után Magyarországnak már nincs dolga a Valutaalappal és nincs szükségünk újabb megállapodásra. A kormányzat illetékesei ezt követően az IMF-fel történő szakítás kapcsán azt hangsúlyozták, hogy Magyarország elindult a pénzügyi függetlenség felé. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a héten pedig úgy fogalmazott, hogy a kormány továbbra is kitart a pénzügyi függetlenség és a gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett

EURHUF1008063

A fenti kijelentések fényében egyes külföldi sajtóorgánumok Magyarország új szabadságharcáról beszéltek. A Times cikkírója például úgy fogalmazott, hogy "éljen Magyarország, amiért szembe szállt a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval".