Varga: Az IMF kényszerítette Magyarországot

2010.08.09. 09:34 Módosítva: 2010.08.09. 10:33
Be kellett vezetnünk 1997-ben a magán-nyugdíjpénztári rendszert, mert erre köteleztek minket, mondta Varga Mihály a Hír tévének. Ezek után szerinte nem tilthatják meg, hogy a magánnyugdíjpénztárakról önállóan döntsön a kormány. A Népszabadság úgy tudja, az önkormányzati választások után újraindulnak a tárgyalások hazánk és a nemzetközi szervezetek között.

Határozott véleményem, hogy az Európai Unió nem tilthatja meg nekünk, hogy a magánnyugdíjpénztárak kérdésében önállóan döntsön a magyar kormány – mondta a Hír tévé egyik hétvégi műsorában Varga Mihály a Népszabadság tudósítása szerint. A miniszterelnökség államtitkár, a korábbi Orbán-kormány pénzügyminisztere annak kapcsán beszél erről, hogy „az EU-ban van, ahol a magánnyugdíjpénztárakat állami felügyelet alá vonták, s van olyan tagország, ahol nem. Megtilthatja-e nekünk bárki is, hogy ebben a kérdésben önállóan döntsünk?"

Varga emlékeztetett arra, hogy miután 1997-ben létrejöttek a kötelező magánnyugdíjpénztárak, "évente 300-400 milliárd forintot, vagy akár 500 milliárdot is átteszünk a központi költségvetésből [...], hogy a kieső részt pótolni tudjuk". Varga szerint ha már egyszer bevezettük ezt a rendszert, mert „bennünket ebbe az irányba löktek”, akkor legalább annyira legyen korrekt az Európai Unió (EU), hogy a hiányt elszámolhassuk, ami emiatt keletkezik a központi költségvetésben.

„Az Európai Unió azonban csodák csodája ezt nem akarja engedni Magyarország számára" – mondta Varga, hozzátéve: 1997-ben az EU (még az akkori szervezeti formában), illetve az IMF „szabályszerűen arra kényszerítette Magyarországot, hogy egy kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert vezessen be”. Akkor most azt engedjék meg nekünk, hogy az emiatt keletkező hiányt elszámolhassuk. Erre volt már precedens, mert 2004–2007 között engedték ennek az elszámolását, tette hozzá.

Az államtitkár a 2011-es hiánycélről is beszélt. Azt mondta: „mi az Európai Uniótól nem kérünk többet, csak azt, hogy egységes megoldás szülessen. Most a 27 tagországból huszonnégy nem tudja teljesíteni a 3 százalékos limitet. Tehát amilyen limit érvényes lesz Nagy-Britanniára vagy Görögországra, azt alkalmazzák ránk is.”

Varga Mihály azt is megerősítette: 2010-ben tartjuk magunkat a 3,8 százalékos hiánycélhoz, ám a magyar kormány számára a függetlenség és az önrendelkezés kérdése az alapvető. "Nem vagyunk hajlandóak engedni, de [...] nem kiabálunk kígyót-békát egymásra". A Népszabadságnak kormányzati források azt valószínűsítették, hogy az őszi önkormányzati választások után a kormány tárgyalóasztalhoz ülhet az EU-val és az IMF-fel is.